Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război pe timpul iernii: Diferența dintre armele vechi și cele moderne, explicată de colonelul Petrescu

ap071026041203.jpg

Iarna ar putea influența operațiunile militare din Ucraina
Sursa imaginii: 
AP/The News Tribune/Peter Haley

Iarna se apropie cu pași repezi și din ce în ce mai mulți analiști își pun întrebarea: cum va influența anotimpul rece desfășurarea războiului din Ucraina? La RFI, colonelul Ion Petrescu afirmă că, în ciuda temperaturilor joase și a ninsorilor obișnuite în Ucraina în timpul iernii, este de așteptat ca ofensiva trupelor Kievului să continue. Ambele armate sunt bine adaptate la lupta în sezonul rece, mai afirmă colonelul, care subliniază că armele primite de ucrainieni din Occident rămân funcționale și în condiții specifice anotimpului rece.

Ion Petrescu: Chiar dacă iarna va fi imprevizibilă la capitolul ninsori și dacă într-adevăr vor veni și frigurile care în alți ani au marcat aceste locuri, ofensiva trupelor ucrainene va continua. Ucrainenii cunosc terenul și realitățile locurilor în care se află la ora actuală cei care vor desprinderea Donbasului de statul ucrainean. Pe de altă parte și cei din Federația Rusă dislocați pe teritoriul Ucrainei sunt militari obișnuiți cu acțiunea pe timp de iarnă.  Mă refer la forțele armatei ruse.

Reporter: Domnule colonel, îmi aminteam de faptul că armate uriașe au fost învinse de frigul din Rusia. Acum militarii, tehnica și chiar îmbrăcămintea joacă un rol important. Toate acestea sunt la un nivel mult mai bine adaptat la temperaturile extrem de joase care se înregistrează de multe ori în iernile ucrainene. Spuneți că operațiunile militare vor continua la aceeași intensitate pe perioada iernii?

IP: Există efecte mai ales la armamentul care a fost tipic Tratatului de la Varșovia, dar în același timp, armamentele furnizate de aliați au capacitatea în continuare de a fi eficiente. Mă refer la sistemele de artilerie dotate cu rachete de înaltă mobilitate HIMARS. Să nu uităm că acum, trupele ucrainene la nord est de Harkov au ajuns la frontieră și pot lovi obiective de pe teritoriul Federației Ruse. De altfel, există mărturii pe care le-a publicat presa americană care arată că cetățenii ruși din regiunea limitrofă graniței cu Ucraina au ajuns în postura de a se întreba unde e armata rusă. Acolo au avut loc niște explozii pe care nu și le-au asumat autoritățile de la Kiev, dar care au dus la distrugeri materiale și chiar la unele pierderi de vieți omenești. Toate aceste informații ne invită la reflecție. În ce măsură Statul Major al armatei ruse este pregătit la modul concret pentru a apărarea teritoriului. Ca opinie personală, cred că Kievul nu va opta pentru o acțiune pe teritoriul Federației Ruse pentru simplul motiv că Ucraina a fost victima unei agresiuni. Ucraina nu va trece la agresarea Federației Ruse. Dar va continua, chiar și pe timpul iernii, acțiunile menite să elibereze noi porțiuni de teritoriu ucrainean, controlate acum de forța expediționară rusă în Ucraina.

Rep: Într-un scenariu foarte optimist pentru ucraineni, poate merge până la recucerirea Donbasului și a Crimeei pe parcursul iernii sau în primăvara care urmează?

IP: La momentul la care discutăm, Donbasul reprezintă o zonă în care, în afară de trupele separatiste, care sunt prost echipate, prost înarmate, se află și grupul Wagner, care reprezintă cea mai dotată și cea mai profesionistă forță dintre componentele forței de invazie ruse. În continuare acolo se află și trupe ruse care s-au repliat din zona situată la nord-est de Harkov, dar care acum sunt în zonele de refacere și de primire de noi efective în cele două republici separatiste Lugansk și Donețk. Și în sud se vede foarte clar din imaginile din satelit că rușii au optat pentru menținerea actualelor tranșee. Acolo înaintarea trupelor ucrainene este mult mai dificilă. Pornind de la ceea ce preciza președintele turc, este clar că în perioada următoare Vladimir Putin dorește menținerea actualelor teritorii ocupate și la un moment pe care el îl va alege, probabil că vor fi negociate modalitățile prin care se poate ajunge la un compromis cu Kievul. Este clar că Ucraina în totalitate nu poate fi cucerită, nu cedează și are un sprijin material decisiv din partea aliaților, în mod special din partea Statelor Unite ale Americii și a Marii Britanii. 

Ascultă:

 
Colonelul Ion Petrescu, despre războiul din Ucraina