Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU | Aproape un milion de persoane vor muri de foame anul acesta dacă nu vor primi ajutoare

baiat_foamete.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aproape un milion de persoane vor muri de foame anul acesta dacă nu vor primi ajutoare, avertizează ONU, potrivit Reuters.  Sărăcia și insecuritatea alimentară acută se vor accentua și mai mult, precum și riscurile de tulburări civile determinate de creșterea nemulțumirilor socio-economice, mai arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Aproape un milion de persoane din Afganistan, Etiopia, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen mor de foame sau vor muri de foame în acest an în absența ajutoarelor, în contextul în care criza alimentară mondială se agravează, au avertizat miercuri agențiile Națiunilor Unite.

Conflictele locale și fenomenele meteorologice extreme rămân principalele cauze ale foametei acute, agravate în acest an de instabilitatea economică legată de efectele pandemiei COVID-19 și de războiul dintre Rusia și Ucraina.

„Seceta severă din Cornul Africii a împins oamenii în pragul foametei. Insecuritatea alimentară acută crește rapid și se răspândește în întreaga lume. Fără un răspuns umanitar de amploare, situația se va înrăutăți probabil în următoarele luni", a declarat șeful Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit Mediafax.

Deși prețurile globale ale produselor agricole de bază au coborât de la maximele record din ultimele luni, prețurile locale ale alimentelor din mai multe țări rămân ridicate și riscă să crească din nou dacă înțelegerea negociată de ONU pentru a stimula transporturile de cereale și îngrășăminte din Rusia și Ucraina va eșua.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume, în timp ce Rusia se află pe locul al treilea la cereale și pe primul loc la exporturile de îngrășăminte.