Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalul de copii din Timișoara, în construcție de opt ani. Are nevoie de 20 de milioane de euro pentru aparatură

spitalul_de_copii.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

A „înghițit” până acum, în opt ani, în jur de 10 milioane de euro și nu e gata. Mai are nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro pentru dotări și totul depinde de PNRR. Este povestea noului corp de clădire al Spitalului de copii din Timișoara, instituție sanitară care funcționează, în prezent, în mai multe imobile. Duminică noapte, într-unul dintre ele a avut loc un incident în urma căruia zeci de copii au fost evacuați. 

 

Un incident petrecut la finele săptămânii trecute, la Timișoara, a adus din nou în discuția situația spitalului de copii din capitala Banatului. Peste 80 de persoane, din care jumătate copii, au fost evacuate în miez de noapte, după ce un apel la 112 a anunțat o degajare de fum la primele două etaje ale uneia dintre clădirile de la spitalul de copii „Louis Țurcanu”. 

A fost activat imediat Planul roșu de intervenție, iar copiii au fost transferați în alte spitale. Nu au fost victime, iar ancheta pompierilor a stabilit că incidentul s-a produs în camera tehnică a compartimentului transplant medular. Cauza probabilă a fost defectarea unui aparat electric de purificare a aerului.  Totul a revenit la normal chiar de a doua zi, când micii pacienți au revenit în saloane, iar personalul medical a revenit la muncă. 

Situația spitalului de copii din Timișoara, unde vin la tratament pacienți din întreaga țară, este una cu totul specială. Unitatea sanitară funcționează în mai multe imobile, iar spațiul a devenit și mai limitat, după ce unele clădiri au fost retrocedate. Paradoxul este că în curtea spitalului a fost ridicat un corp nou de clădire, cu demisol, parter și șase etaje, care ar trebui să găzduiască, în principal, unitatea de primiri urgențe și mai multe secții.

Istorie veche

Povestea acestei clădiri începe în campania electorală din 2012, când construirea unui nou spital de copii a fost principala temă de campanie a alianței USL. Promisiunile electoralee avansau ca termen de finalizare anul 2014, însă șantierul a început efectiv doar în 2015. Apoi constructorul a intrat în insolvență și totul a fost preluat de altă firmă.  De-a lungul timpului au fost probleme și cu finanțarea, împărțită între administrația locală și Ministerul Sănătății.

În acest moment, clădirea în sine este aproape gata, iar în vară primăria a contractat ultimele lucrări suplimentare, care vizează instalațiile spitalului. „Sunt ultimele lucrări, finisaje de făcut. Mă aștept dacă nu anul acesta, la începutul anului viitor construcția în sine să fie gata. Dar asta nu înseamnă că va fi un spital funcțional, pentru că o să lipsească dotările. Sunt estimate la o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, cu TVA”, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Pentru dotări, primăria a depus proiectul spre finanțare prin PNRR. Dacă nu va fi aprobat, clădirea va rămâne goală încă trei sau patru ani. Administrația locală nu va putea face o astfel de achiziție peste noapte și va trebui să găsească alte linii de finanțare. Este nevoie, spune Dominic Fritz, de asumarea unei decizii politice. Mai ales că proiectul a fost susținut de un fost premier.

E nevoie de o decizie politică

„Important este că suntem pe lista proiectelor PNRR, cele 49 de unități de spitale care pot fi finanțate prin PNRR. Miza este acum să ajungem și în lista finală de 25 de spitale (…) sper foarte mult ca toate forțele politice să se unească, tocmai pentru că această nouă clădire a trecut, să zicem, prin foarte multe mâini politice și a fost chiar promovat foarte mult de un fost viceprimar al Timișoarei cu numele Sorin Grindeanu”, explică edilul șef.

După incidentul de la finele săptămânii trecute, lucrurile au revenit în normal la Spitalul „Louis Țurcanu”. Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, dr. Mihai Gafencu, afirmă însă că e momentul ca factorii politici și administrativi să treacă peste toate diferențele de opinie: „Credem că ar trebui mobilizate toate soluțiile pentru a putea avea un spațiu nou, cu instalații potrivite momentului, evului și sănătății copiilor din acest teritoriu geografic al României”.

În acest moment nu mai există un termen de finalizare pentru acest spital. Construcția a „înghițit” până acum peste 50 de milioane de lei.