Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


30 la sută dintre studenții anului I ai Universității de Agronomie din Iași abandonează studiile

studenti_agronomie_iasi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

Aceasta este provocarea noului universitar și ea a dus la crearea unor programe speciale la instituția de învățământ agricol superior. Mulți dintre tinerii care aleg să studieze aici vor duce mai departe afaceri de familie iar alții spun simplu: orice s-ar întâmpla nu mor de foame, pentru că cererea de specialiști este mare. Rectorul Universității Agronomice „Stiintele Vieții" din Iasi declară că, în acest domeniu, numai cine nu vrea să muncească, nu găsește de lucru.

Copilărie pe tractor

Cum te-ai decis să faci agricultură? „ Asta o să sune un pic ciudat. De când eram mică. Din momentul în care tata mă plimba cu tractorul. Mă calma foarte mult", a povestit râzând Maria, o studentă în anul III, specializarea Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole la Universitatea de „Științele Vieții" Ion Ionescu de la Brad.

Când alți copii erau plimbați în cărucior, Maria era pe tractor. Universitatea de Agronomie de la Iași a început cursurile din această săptămână. Studenții s-au reîntâlnit, gălăgioși, iar bobocii au făcut cunoștință cu mentorii lor.

Și asta pentru că, atrage atenția rectorul Universității de Științele Vieții, profesor universitar doctor Gerard Jităreanu, abandonul școlar îngrijorează și nu e vorba doar de probleme materiale:

" Am constatat că între numărul de studenți care se înmatriculează în anul întâi și cei care ajung să susțină licența este o diferență de 30 %. Și atunci vrem să acordăm atenție celor care au dificultăți. Pentru că dificultățile nu sunt doar de natură a cunoștințelor sau în legătură cu cunoștințele mai puțin solide din perioada liceului. Unele sunt economice, altele sunt de familie, altele sunt de adaptare. Este un complex de factori asupra căruia vrem să ne aplecăm mai mult. Și în acest fel să îi ajutăm să treacă peste dificultățile care, în special în anii mici, creează sau duc la abandon școlar. "

 

„Doar cine nu își dorește să lucreze nu își găsește un job"

Vlad Mihai Rădeanu este student în anul III. Își aranjează cravata și spune că la ferma părinților nu merge la costum. Vrea să preia succesiunea fermei:

„ M-am născut și am crescut în Perieni, Probota. Pot să spun că am copilărit în câmp. Munca câmpului, printre animale, oi, așa am crescut. Lucrăm cu utilaje mari și suntem văzuți ca oamenii care produc hrana. Anul acesta ne-am confruntat cu secetă, am avut niște producții foarte scăzute. Prețurile la combustibil și la îngrășăminte au crescut foarte mult și încercăm să ne descurcăm cum putem. Părinții au mari speranțe cu mine. Și pe viitor voi face agricultură conservativă și voi utiliza foarte puțin îngrășăminte", a povestit mîndru Vlad Mihai Rădeanu.

De ce vin însă tinerii la Universitatea de Agronomie din Iași? Rectorul instituției, profesorul Gerard Jităreanu explică :

De ce nu ar vrea? Vor mai mult ca niciodată. Noi producem hrana iar hrana este extrem de importantă pentru securitatea alimentară și chiar pentru securitate națională. Deci, toți cei care vin la noi sunt viitorii producători ai hranei noastre cea de toate zilele.

Și apoi le oferim o universitate care are cea mai bună infrastructură din istoria ei, iar generația actuală este cea mai norocoasă dintre toate generațiile aș putea spune, pentru că va beneficia de dotări de excepție în ceea ce privește spațiile de învățământ, de cercetare, de cazare, de recreere.

Oportunitățile de angajare după absolvirea ciclului de licență sau de master sunt foarte ridicate. Avem cereri foarte multe din partea mediului de afaceri și părerea mea este că doar cine nu își dorește să lucreze nu își găsește un job" .

 

Ultimul admis în 1982, în top oameni de afaceri din România

Ce înseamnă dotări de excepție? Mici fabrici de lapte, de bere, linii de panificație, o bibliotecă care acum doi ani a intrat în top la nivel național decretată cea mai bună din țară, terenuri de tenis, o bază sportivă bine dezvoltată, plus singurul spital de urgență pentru animale și un important fond cinegetic.

Studenții Universității de științele vieții vor fie să conducă afacerile familiei, fie să lucreze în străinătate. Un lucru îl știu cu certitudine și anume că nu vor muri de foame.

Vă amintiți de ce ați ales agronomia? i-am întrebat pe studenți : „ Sunt multe oportunități de angajare. Este ceva de viitor. Adică în agricultură mereu ai de lucru. Voi continua să lucrez la firma familiei. Este o fermă. Ne bazăm foarte mult doar pe agricultură de cultură mare, deci grâu, porumb"

Alții spun că vor lucra în străinătate. De altfel agronomii ieșeni sunt căutați pe piața muncii din străinătate. La deschiderea noului an academic au venit și fermieri și oameni de afaceri absolvenți de Agronomie.

Mihai Haraga este proprietarul și președintele unui grup de firme din Iași specializată în producția de semințe, un grup cu afaceri de 50 de milioane de euro. Deține 8000 de hectare de teren agricol și a adus zâmbete pe fața studenților.

Omul de afaceri și-a reamintit: „ Și eu intram sfios acum exact 40 de ani, în 1982, în clădirea Facultății de Agricultură a Institutului Agronomic Iași, așa cum se numea atunci, pentru a mă înscrie în vederea susținerii examenului de admitere. La acel examen s-a înregistrat cea mai mare concurență din istoria acestei facultăți, 25 pe loc. Am avut șansa să fiu declarat admis, bineînțeles că ultimul..."