
Social
Pe bicicletă, de la Timișoara la Zrenjanin. Punct de trecere a frontierei, pe cea mai lungă pistă de cicloturism din România
pista_de_biciclete.jpg

Pista de biciclete care pleacă de la Timișoara spre granița cu Serbia a fost amenajată, în 2014, ca parte a unui proiect privind valorificarea potențialului turistic transfrontalier. Vorbim despre un traseu de 37 de kilometri, care a costat 2,3 milioane de euro și a fost construit pe un dig. Banii au venit din programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.
Au fost parteneri în acest proiect Administrația Bazinală de Apă Banat, Consiliul Județean Timiş şi Primăria Zrenjanin, din Serbia. În 2014, sârbii încă nu se apucaseră să construiască traseul pe partea lor. Acesta a fost finalizat între timp, iar acum, între Timișoara și Zrenjanin, există o pistă de biciclete cu o lungime de 70 kilometri. Toate bune și frumoase, numai că nu există și un punct de trecere a frontierei. Practic, cei care pleacă pedalând de la Timișoara trebuie să facă cale întoarsă de îndată ce ajung în apropierea graniței. Au pățit-o, în cei opt ani de când pista este funcțională, mii de bicicliști.
Sâmbătă și duminică însă, ca urmare a unei solicitări făcute de Consiliul Județean Timiș, Poliția de Frontieră va deschide, între orele 8 și 20, un punct de trecere a frontierei temporar, exact pe coronamentul digului Canalului Bega. De interesul pe care îl va stârni acesta depinde și viitorul pistei.
„Va fi un punct de trecere permanent dacă vom avea suficienți cetățeni care să treacă acum în weekend (…) Eu sper ca și vremea să țină cu noi și cât mai mulți timișeni, timișoreni, să treacă pe pista de biciclete, că știu că-și doresc, știu că au fost probleme la început, că unii credeau că se poate trece (…) Îmi doresc ca, după acest weekend, să avem niște date clare, cu care să putem merge spre minister, să arătăm, «Uitați, chiar avem nevoie de acest punct de trecere deschis»”, explică vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș.
Sunt necesare reparații
Pista este în proprietatea Apelor Române. CJ Timiș se ocupă, din acest an, de întreținerea covorului asfaltic, de curățarea vegetației, întreținerea barierelor și a locurilor de popas, igienizare și degajarea gunoiului. Traseul nu este în cea mai bună stare peste tot, dar există atât o explicație, cât și o soluție. „Trebuie intervenit din punct de vedere tehnic, sunt anumite crăpături pe pistă, sunt anumite probleme care apar, dar nu probleme structurale, pur și simplu din cauza digului, digul este un dig elastic, discutam și cu cei de la Apele Române, e un dig care nu poate fi fix, are un scop de a proteja și trebuie să fie elastic”, spune Moș.
Pista a fost inclusă în sistemul EuroVelo, al rutelor cicliste europene care leagă diferite țări. EuroVelo 13, din care face parte traseul din Timiș, pleacă dintr-o țară nordică și ajunge până în Turcia. Consiliul județean lucrează la o strategie velo, care va include 800 de kilometri de piste de biciclet, care ar trebui realizate în județ în anii care vin.
CJ Timiș vrea să facă pistă și spre Szeged
Următorul pas este realizarea unei piste de biciclete de la Timișoara spre Ungaria. Mai exact, spre punctul de trecere a frontierei Cenad. „Dăm drumul la studiul de fezabilitate și i-am zis prima pistă utilitară pentru că ajunge în parcul nostru industrial, PITT, și acolo mai sunt ceva corporații, dar studiul de fezabilitate îl vom face până la ieșire, spre Cenad. Îl vom face cât de repede, sper ca anul viitor să intrăm în execuție cu ea”, a mai declarat vicepreședintele CJ Timiș.
Până să se facă pistă spre Szeged, în acest weekend se poate ajunge pedalând în Serbia. Pe traseu vă puteți opri la Otelec, unde sunt câteva atracții locale: un vechi cimitir evreiesc, o fermă de struți sau una dintre cele mai mari colonii de vânturei de seară din România. Iar dacă vremea va fi bună, așa cum se anunță, sunt toate condițiile pentru o experiență faină.