Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepției. Ce metode contraceptive folosesc tinerii din România

ziua_mondiala_a_contraceptiei.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

26 septembrie este Ziua Mondială a Contracepției.Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, misiunea acestei zile, lansată în 2007, este de a îmbunătăți conștientizarea tuturor metodelor contraceptive disponibile și de a permite tinerilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor sexuală și reproductivă.

Majoritatea tinerilor din România folosesc metode ineficiente de protecție, cea mai răspândită fiind tehnica retragerii, care nu protejează însă de o sarcină nedorită sau de bolile cu transmitere sexuală, a răspuns la întrebarea RFI medicul Diana Mihai , medic specialist obstetrică-ginecologie și specialist în infertilitate, în cadrul dezbaterii online găzduită de Pacientul 2.0, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției. 

Dr. Diana Mihai, medic specialist obstetrică-ginecologie și specialist în infertilitate

Metodele de contracepție includ pastile contraceptive orale, injectabile, plasturi, inele vaginale, dispozitive intrauterine, prezervative etc. . Ele au mecanisme diferite de acțiune și eficacitate, aceasta din urmă măsurându-se prin numărul de sarcini la 100 de femei care utilizează metoda pe an. Cum alegi metoda contraceptivă care ți se potrivește? Răspunde dr. Ioan Boleac , medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie

Aproape 48.000 de întreruperi de sarcină s-au făcut în anul 2019, în România, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere. Iar statisticile din 2021 arată că aproape 9% din femeile care au născut au între 15 și 19 ani, iar 0,4% dintre acestea au sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.