Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chirurg celebru din Timișoara, prins în flagrant de ofițerii DGA, în timp ce ar fi luat mită

spaga_cardiologie_timisoara.jpg

Descindere DGA la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (Arhivă)
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Unul dintre cei mai cunoscuți cardiologi intervenționiști din Timișoara a fost „vizitat” luni dimineață de ofițerii DGA din București. Chirurgul Marian Gașpar, de la Institutul de Boli Cardiovasculare, este suspectat că a luat mită pentru o operație. La finele lunii mai, un alt faimos medic timișorean a fost ridicat tot pentru șpagă.

Ofițeri DGA de la București au descins, luni dimineață, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Ei au mers direct în biroul chirurgului Marian Gașpar, un medic foarte cunoscut și căutat, pe care îl suspectează acum de luare de mită. El ar fi cerut 1.000 de euro pentru operație. 

„În dimineaţa zilei de 26 septembrie 2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, cu sprijinul ofiţerilor D.G.A. Bucureşti şi cei ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad, au organizat un flagrant pentru depistarea comiterii unei infracţiuni de corupţie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. În prezent se desfăşoară percheziţii, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi a lămuririi împrejurărilor cauzei. Persoana vizată va fi condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş pentru a fi audiată în legătură cu presupusa faptă cercetată”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. 

Dr. Marian Gașpar este, din 2003, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Institutul de Boli  Cardiovasculare de la Pădurea Verde. La începutul anului, la spital au fost reluate, după 20 de ani, operațiile pe inimă la copii, iar dr. Gașpar a făcut parte din echipa care a făcut, în martie, prima intervenție.

La finele lunii mai, un alt medic foarte cunoscut din Timișoara, acuzat de luare de mită, a fost reținut chiar din cabinet. Dr. Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal, fost consilier local și șef al secției de Chirurgie generală II și oncologie, a fost urmărit de anchetatori timp de mai bine de două luni. După ce a stat în arest câteva săptămâni, dr. Mazilu este acum sub control judiciar.

UPDATE: 
„În baza unui mandat emis de Secția penală a Tribunalului Timiș către Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, am fost informați despre începerea percheziției biroului domnului profesor universitar doctor Marinică Gașpar șef secție chirurgie cardiovasculară, aflat in incinta Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara (IBCV). Percheziția a avut ca obiect identificarea mijloacelor materiale ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită. Conducerea IBCV Timișoara se pronunță ferm împotriva oricărei forme de infracțiune sau corupție și susține permanent și necondiționat orice demers al instituțiilor abilitate ale statului”, a transmis directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, prof. univ. dr. Constantin Luca.