Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce e important să existe un manual privind egalitatea de gen în școlile din România (VIDEO)

Manualul a fost elaborat o echipă de experţi şi cercetători pentru predarea la clasă a egalităţii de gen.

Manualul a fost elaborat o echipă de experţi şi cercetători pentru predarea la clasă a egalităţii de gen.
Sursa imaginii: 
ENTR Ro

„E clar nevoie să avem cu toții gândire critică și de multe ori poate că trebuie să facem acest experiment mintal de a privi lumea în care trăim printr-o lentilă de gen”, explică Alexandra Columban, directoarea executiva a Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO).

Începând cu acest an școlar, profesorii au la dispoziție un manual pentru predarea și integrarea la clasă a egalității de gen.

Mai multe explicații despre cum a luat naștere acest manual și de ce este nevoie de el, găsiți în video de mai jos.

 

Manualul vine și cu o analiză o programelor şcolare de gimnaziu şi liceu care pot include elemente de egalitate de gen: „Consiliere şi dezvoltare personală”, „Limba şi literatura română”, „Limba şi literatura maternă maghiară”, „Limba şi literatura maternă rromani”, „Istorie”, „Educaţie social”, „Logică”, „Psihologie”, „Economie” şi „Filosofie”. Sunt prezentate sugestii de teme şi activităţi pentru aceste discipline, dar şi pentru limbile străine.

„Am văzut manualul mai degrabă ca fiind un instrument util care să introducă egalitatea de gen ca o temă transversală pentru învățământul preuniversitar”, mai spune Alexandra Columban.

În plus, lucrarea conține anexe, fişe de lucru şi exerciţii, cu ilustraţii, scheme, materiale video şi trimiteri către resurse suplimentare.

Manualul, redactat în cadrul proiectului „EGALIS – egalitate de gen prin schimbare socială şi educaţie”, îi are ca autori pe Alexandra Columban, Irina Ilisei, Dana Marţiş, Laura Grunberg, Georgiana Lincan şi Andreea Voina.

Urmăriți aici materialul integral