Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății: Un milion de doze de vaccin gripal, distribuite DSP-urilor

alexandru_rafila_.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății

Începe vaccinarea antigripală în România. Ministrul Sănătății a anunțat luni că au fost cumpărate 1,5 milioane de ser pentru imunizarea persoanelor la risc, în cadrul campaniei gratuite. Un milion de doze au fost distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică, unele ajungând deja în cabinetele medicilor de familie. Persoanele cu boli cronice, cele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre vor fi vaccinați gratuit.

 

Este primul an în care vaccinul gripal ajunge la medicii de familie începând cu luna septembrie, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, 1.000.000 de doze au fost livrate către DSP-uri și distribuite către medicii de familie, restul de  500.000 de doze urmând a fi livrate săptămâna aceasta.

”Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai spus că, dacă această cantitate de 1,5 milioane de doze va fi insuficientă, atunci vor continua cu achiziţia, pentru că există un acord cadru care le permite acest lucru.

Categoriile eligibile pentru vaccinare sunt, potrivit ministrului Sănătăţii, pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele şi copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.

”Anul trecut, până la finalul campaniei, din cele 2,5 milioane de doze, au fost folosite 1,5 milioane”, a mai spus ministrul, precizând că acesta este motivul pentru care s-au oprit la această cantitate în sezonul 2022-2023.

Întrebat în conferința de presă desfășurată luni la sediul ministerului Sănătății ce informații noi mai are despre distribuția pastilelor de iod, Alexandru Rafila a răspuns:

"Pot să vă spun după data de întâi octombrie, când vom avea o raportare pentru luna septembrie. Ultima dată când am dat o declaraţie crescuse de 180 de ori distribuţia de la 1.200 la peste 200.000 de persoane care au apelat la medicul de familie ca să obţină prescripţie. Rămâne de văzut. Eu cred că e o măsură responsabilă, echilibrată. (...) Sunt multe ţări din zonă de la noi care se preocupă de asigurarea aprovizionării cu iodură de potasiu a populaţiei, care ar putea să fie potenţial expusă în cazul unei alerte radioactive. Dar, sigur, asta nu înseamnă că avem, aşa cum au fost interpretate spusele mele acum câteva săptămâni, că avem informaţii confidenţiale, că acest lucru ar urma să se întâmple iminent. Nu avem astfel de informaţii, dar asta nu înseamnă că nu e bine să fim precauţi şi să avem la dispoziţie astfel de micro-comprimate pentru persoanele cu vârsta de până la 40 de ani”, a transmis Alexandru Rafila. 

În ceea ce privește criza de medici din România, soluția este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de 5 ani, a explicat ministrul Sănătății, care a adăugat că își va asuma acest proiect pentru rezolvarea crizei de medici . “Atractivitatea depinde de veniturile pe care le obține personalul medical și de atractivitatea locului de muncă – unde și cu ce îți desfășori activitatea. E o problemă complexă”, a spus Alexandru Rafila. El a subliniat că „fără implicarea autorităților locale nu o să putem să rezolvăm problemele”. Anunțul ministrului a venit în contextul în care o secție de pediatrie a Spitalului Județean din Botoșani s-a închis din cauza lipsei medicilor.