Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Căldura, eterna poveste la Timișoara. Colterm are stocuri, dar nu complete, și sunt probleme cu gazul

colterm.jpeg

CET Sud, Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Timișorenii racordați la sistemul centralizat nu rămân fără agent termic în perioada următoare. Societatea de termoficare Colterm are pe minus cam o treime din cantitatea de combustibil necesară pentru iarnă și nu poate încheia contract pe termen lung cu un furnizor de gaz, deși ar avea bani. Anul trecut, timp de mai multe zile, oamenii au înghețat în case, iar școlile au fost închise, după ce societatea a rămas fără furnizor de gaz și nu avea nici cărbune suficient.

 

În urmă cu un an, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunța că societatea de termoficare rămâne fără gaz, după ce furnizorul de la acea vreme a închis robinetul.  În jur de 50.000 de gospodării au rămas fără căldură și apă caldă, la fel ca toate spitalele, mai puțin unul singur, și aproape toate unitățile de învățământ. Colterm intrase de câteva săptămâni în insolvență, avea datorii imense, nu avea stoc de cărbune și gazul se oprise. 

Situația s-a rezolvat după ce a fost semnat contract cu un furnizor de ultimă instanță. Caloriferele timișorenilor n-au fost însă fierbinți în iarna trecută, iar școlile au stat închise câteva săptămâni, deoarece elevii înghețau în clase. Ca să nu mai treacă prin așa ceva, proprietarii a 3.000 de apartamente s-au debranșat în această vară. Vorbim despre debranșările legale, pentru că unii oameni au renunțat la sistemul centralizat încă din iarna trecută, când acest lucru nu era posibil. O cifră exactă nu este cunoscută. 

Colterm „stă cu banii în mână”

Reprezentanții Colterm spun acum că pregătirile pentru sezonul rece 2022 / 2023 merg bine, în condițiile date. Există stoc de cărbune și continuă să vină trenuri, deci, teoretic, n-ar trebui să fie probleme, cel puțin nu în acest an. În ceea ce privește gazul, compania cumpără la prețul plafonat pentru consumul curent și înmagazinează atât cât poate.  Situația este însă delicată în ceea ce privește consumul pentru sezonul rece, adică 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. 

Practic, nu există contract cu un furnizor mare pentru aproximativ o treime din cantitatea de gaz necesară pentru acest interval. Marile companii contactate de Colterm susțin că nu au cantități suficiente pentru a-și asuma contracte pe termen lung. Și, culmea, nu e problemă de bani. „Acum este o problemă de cantități. Adică, pe românește, de a sta cu banii în mână. Nu este gaz suficient pe piață. Noi am lansat, cam la 2-3 săptămâni, un ciclu de corespondență cu marii furnizori de gaz, prin care le solicităm dacă sunt dispuși să intre într-o relație de colaborare cu noi. Ei ne răspund că nu au cantități necesare suplimentare disponibile. Nu este o problemă de plată, aceste contracte se încheie cu plata în avans sau în condiții foarte stricte. Nu poate fi invocată încrederea în Colterm sau trecutul prost al companiei”, explică administratorul special al societății de termoficare, Cristian Amza. 

Cea din urmă soluție este un contract cu un furnizor de ultimă instanță, însă presiunea pe aceștia va fi incredibilă. Asta, pentru că situația societăților de termoficare este aceeeași în toată țaraă. Cel puțin așa susțin reprezentanții Colterm.

Căldura s-ar putea scumpi din nou

A mai apărut o problemă, pentru că guvernul a eliminat, de la 1 septembrie, societățile de termoficare dintre cele care beneficază de preț plafonat la energie. Prețul de piață este de aproximativ patru ori mai mare decât prețul plafonat. Cogen, asociația producătorilor și distribuitorilor de energie termică din România, a trimis în această săptămână guvernului solicitări de revenire la prețul plafonat și la energie electrică. Nu a venit niciun răspuns deocamdată. 

Timișorenii racordați la Colterm nu vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare și n-ar trebui să fie probleme anul acesta. Vestea proastă este însă că, la un moment dat, prețul gigacaloriei ar putea crește din nou. „În cazul în care prețurile la energie, mă refer la cărbune și la gaz, vor crește, nu exclud posibilitatea ca Colterm să trimită spre consiliul local o propunere de ajustare a prețului gigacaloriei, fie în cursul acestei toamne, fie mai târziu. Este și aceasta o posibilitate de care trebuie să fim conștienți cu toții. În cazul în care va exista o astfel de solicitare, mă aștept la o creștere marginală, de sub 20%”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Va fi însă nevoie de avizul ANRE pentru o astfel de majorare. Prețul gigacaloriei la Timișoara a crescut de la 1 ianuarie. Practic, el s-a dublat pentru consumatorul final, în condițiile în care subvenția de la bugetul local a rămas neschimbată. Creșterea tarifului a venit după mai bine de cinci ani în care fosta administrație nu a vrut să-și asume o astfel de măsură nepopulară.