Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România cere ajutorul UE pentru tratarea pacienților cu variola maimuței

medicamente_boli_autoimune.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Sănătății a luat decizia de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței.

Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane. Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane, din 73 de suspiciuni, transmite Ministerul Sănătății.

"Comitetul Național pentru Situații de Urgență, desfășurat în format hibrid, a adoptat astăzi Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.

Urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă în scopul identificării posibilităților de sprijin.

Ședința CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătății și în contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 23.07.2022, a focarului de variola maimuței ca urgență de sănătate publică de interes internațional.", transmite Guvernul României.

Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă.