Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ați gustat vreodată chipsuri din coji de cartofi?

cipsuri-cu-cartofi.png

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania

E rețeta preferată de elevii unui liceu din Iași. Campania desfășurată de Direcția Agricolă cu tema „prevenirea rispei alimentare" a ajuns la un colegiu din zona industrială a orașului.Elevii s-au amuzat dar au și învățat multe lucruri. Și adulții au învățat că pliculețele cu ceai negru s au verde nu trebuie aruncate ci puse în frigider. Relaxează ochii după o zi grea de muncă. Astăzi este Ziua Internaţională a conştientizării pierderii şi risipei de alimente.

„ Curățăm cartofi pentru un piure. Încercăm să implementăm copiilor faptul că risipa nu este bună. Încercăm să le dăm idei despre ce ar putea ei face în bucătărie ca să aruncăm cât mai puțin. Vor face un piure iar cojile le vor folosi, vor face chipsuri, preferatele lor, Cartofii trebuie spălați înainte foarte bine ca să putem folosi cojile. Le vom amesteca cu un pic de ulei și sare și le punem la cuptor la 180 ° . În zece minute avem chipsuri delicioase!

-Putem gusta?

- Da,desigur. Cum sunt?

-Mmmm. Foarte bune! „

Așa începe lecția de prevenire a risipei alimentare. Ecoul? Suntem la cantina Colegiului IC Ștefănescu. Direcția Agricolă are în desfășurare o campanie de prevenire a risipei alimentare în școli așa că suntem la <Ștefănescu> în zona industrială a orașului. Cu bonete și halate unii elevi gătesc. Alții se întâlnesc cu doi antreprenori locali.

Reinventați rețetele de salate cu ce aveți în frigider

„ Mâncați la restaurant sau undeva. O shaorma, o...... nu știu. Când mergeți la un fast food. Ceea ce e de evitat. Și dacă nu puteți să mâncați tot. Uite, de exemplu, mă uit la tine, tu nu poți să mănânci o shaorma din aia întreagă sau o porție întreagă de mâncare dacă porțiile sunt destul de mari. De câte ori ai luat la pachet ceea ce a rămas. Niciodată! Și ce se întâmplă cu ce rămâne? Se aruncă! Nimeni nu ia și refolosește acel produs. Nu este voie să faci lucrul ăsta. Și atunci nu este o rușine să luăm acele produse, să le luăm la pachet, să cerem să fie la pachet. Vă rog să mă credeți că se procedează așa, chiar și în mijlocul Parisului, la cele mai de renume restaurante, da!" a povestit Andrei Podeanu, antreprenor care reușește să capteze atenția elevilor. E drept că și preparatele din carne pe care le-a adus pentru a-i învăța să prevină risipa alimentară au rolul lor în lecția predată.

„De exemplu, soția mea are oroare atunci când mergem la nunți. De când era ea mică și mergea la nunți cu bunica ei avea oroare că bunica ei tot cerea caserole și pleca cu traista plină de produse. Da, poate nu-i cea mai ok metodă mai ales vizual vorbind. Dar reușim să diminuăm această risipă alimentară" a spus elevilor Andrei Podeanu care este completat de antreprenorul Gicu Roșca:

" Chiar dacă o să faceți altceva în viață, vă recomand întotdeauna să faceți lucrurile reinventate. Să încercați să faci ceva cu ceea ce aveți acasă, cu ceea ce aveți în frigider, să vă faceți feluri de mâncare în așa fel încât să fie invenția voastră. Satisfacția o să fie cu totul alta și plus că alimentele voastre nu vor ajunge la gunoi. Nu mai luăm produse la ofertă de < cumperi unul primești trei>. Congelăm produsele care ne sunt în plus în frigider. Porționăm produsele în așa fel încât să le avem pentru o singură mâncare, adică o singură porție de mâncare. Încercăm să reducem din cumpărături în așa fel încât să facem lucruri. Să inventăm. Salatele, pentru că sunt domeniul meu pot fi făcute cu absolut tot ce ai în frigider. Brânzeturi, chiar și carnea preparată deja preparată. Putem să tăiem cubulețe și o punem într-o salată . Pâinea deja tare o putem face crutoane și apoi o punem în salate. "

Și lecțiile continuă cu sfaturi și ponturi.

Legumele. De la tratamente faciale la supă cremă cu crutoane din pâine veche

Alexandra e elevă la Colegiul IC Ștefănescu. E timidă dar spune ca va povești părinților ce a învățat despre cum să combați risipa alimentară: „ Am învățat să facem salate din alimente care poate le aruncăm sau pur și simplu nu le băgăm în seamă și le lăsăm în frigider până se strica . Și contează mult pentru că prețurile la alimente sunt mari, salariile foarte mici și suntem mai mulți copii în familii. Și la noi se aruncă multă mâncare „ Maistru instructor la Colegiul Stefanescu, Gina Gheorghiu ne ofera câteva ponturi:

"Putem folosi chiar și la tratamente faciale. Da, dacă am făcut o salată și ne-au rămas legume, nu aruncăm. Folosim pentru ochi, pentru ten. Mai avem pliculețele de ceai negru, sunt foarte bune, le ținem la frigider. Iar când ajungem acasă obosiți după o zi îndelungată le punem pe ploape și ne relaxăm 10 -15 minute. Cojile de ceapă și de nucă le folosim la nuanțarea părului sau tratarea părului. De exemplu, eu personal acasă în frigiderul meu, dacă am văzut că legumele mele s-au veștejit puțin le adun pe toate și facem o supă cremă de legume. Îmi aleg pâinea cea mai veche. Fac crutoane Savurăm supa cremă de legume. Și mai am un tips. Cozonacul. Eu prepar cozonacul acasă. Dacă fac mai mult patru-cinci și mai rămân nu-i arunc. Pun la congelator. Și scot atunci când vreau să fac ori friganele ori budincă de cozonac la cuptor „

România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 74 de kilograme de mâncare în fiecare an. O cifră uriașă! Cifra ne plasează la jumătatea clasamentului european, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.