Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nevăzătorii există. Vrei să dai o mână de ajutor? AMAIS a înființat platforma SeeYou

amais.jpg

Proiectul SeeYou a fost premiat la Gala Societății Civile 2022
Sursa imaginii: 
AMAIS

Un ONG a pus în funcțiune un portal online care vine în sprijinul persoanelor nevăzătoare. Pe site-ul www.seeyou.ro, creat de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS), cei cu probleme serioase de vedere pot lua contactul cu voluntari care să îi ajute în diverse activități. Proiectul a fost premiat la Gala Societății Civile 2022. RFI a fost prezent la eveniment și a aflat detalii de la Alexandru Cucu, fondator și coordonator SeeYou, el însuși persoană nevăzătoare.

Alexandru Cucu: Seeyou pune împreună persoane nevăzătoare și voluntari care vor să îi însoțească în diverse locuri. O persoană nevăzătoare intră, își creează un cont și lansează o invitație de însoțire. Ce înseamnă asta? Înseamnă că are nevoie să își rezolve ceva, indiferent că merge să își depună o hârtie la o instituție a statului sau vrea să ia trenul și are nevoie să meargă până la gară și să primească însoțire. După aceea, voluntarii noștri sunt notificați. De asemenea, voluntarii își creează un cont în platformă. Ei sunt notificați și intră și acceptă. Iar noi îi punem în contact. Le dăm datele de contact unuia pe ale celuilalt. Ei merg împreună să rezolve acea nevoie sau se aud să rezolve acea nevoie, dacă nevoia e de a citi ceva prin camera telefonului sau de a ajuta la corecția pe care și le-a scanat persoana nevăzătoare.

Reporter: Așadar, platforma accesabilă pe site-ul www.seeyou.ro, mijlocește contactul între persoanele nevăzătoare, care au diverse nevoi, și cei care ar dori să îi ajute?

AC: Da și mai mult, reprezintă și un context pentru voluntarii care se oferă de a cunoaște diversitatea și oameni care își desfășoară o viață normală. Mie asta îmi place să cred și despre mine și despre multe persoane cu deficiențe de vedere, că avem o viață normală, doar modul în care ne luăm informația e diferit și uneori neprietenos.

Rep: De când ați lansat site-ul?

AC: La sfârșitul anului 2020 am lansat platforma.

Rep: Sunteți mulțumit de impact? Aveți voluntari? Aveți nevăzători care aplică?

AC: Da, avem voluntari, avem nevăzători. În mod evident, întâlnirile fizice între oameni se fac preponderent după ce s-au terminat măsurile privind pandemia. Au început să fie mai multe cereri. Noi încurajăm oamenii în continuare. Avem nevoie de voluntari.  De asemenea, încurajăm persoanele nevăzătoare. Sunt voluntari care răspund în proporție de peste 90% la invitațiile de însoțire.

Rep: Ce înseamnă pentru tine, pentru voi, pentru echipa voastră premiul pe care l-ați primit la această gală?

AC: În primul rând înseamnă o recunoaștere a muncii și o recunoaștere a faptului că ceea ce facem merge într-o direcție bună pentru societatea românească.

Rep: Tu ești o persoană nevăzătoare. Ești cât se poate de implicat în acest proiect. Ai un mesaj pentru alte persoane nevăzătoare din țară care poate ne ascultă în acest moment, un mesaj către implicare, către ideea de a face ceva indiferent de obstacole?

AC: Mai degrabă aș avea un cuvânt, îndrăzniți. Curaj, lucrurile se pot face.

Rep: Pe finalul dialogului nostru, pentru cei care ne ascultă și poate sunt interesați, atât persoane cu probleme de vedere, cât și voluntari care vor să ajute, unde pot intra?

AC: Pe www.seeyou.ro. Sau pentru a accesa alte proiecte AMAIS pot intra pe www.amais.ro sau pe pagina de Facebook AMAIS.

Ascultă:

 
Alexandru Cucu, fondator și coordonator SeeYou, despre proiectul său