Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Concurs de soluţii arhitecturale pentru o tabără incluzivă pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, în Munţii Retezat

maini_de_copii.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Asociația Help Autism dă startul concursului pentru construirea primei tabere incluzive din România. Organizatorii și-au propus să construiască, în următorii 3 ani, un campus în Munții Retezat, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități, spune la RFI, Daniela Bololoi, Președinta Asociației. Potrivit acesteia, propunerile de soluții pot fi trimise până la finalul lunii ianuarie 2023 și se adresează tuturor arhitecților din România. Contractul de proiectare este estimat la 730 000 lei, fiind un prim-pas care ține de pionierat în România și care va putea fi folosit ca exemplu de bune practici.

"Obiectivul este acela de a construi o tabără incluzivă, la poalele Munților Retezat, care va avea o capacitate de 100 de locuri, și se va adresa tuturor copiilor, indiferent de abilitatea sau de dizabilitatea lor. (...) Scopul pentru toții copiii este acela de a învăța  și de a-și dezvolta abilități independente de viață, atât pentru copiii cu dizabilități, copiii aparte, cât și pentru copiii tipici. La școală nimeni nu ne învață despre cum să ne exprimăm emoțiile, despre cum să îi înțelegem pe cei din jurul nostru, despre cum să avem grijă de noi...De fapt, este o tabără de învățare pentru orice fel de copil, iar programele vor fi adaptate în funcție de nevoile copiilor, de vârsta lor dar și de abilitățile pe care aceștia le au", explică la RFI, Daniela Bololoi, Președinta Asociației HELP AUTISM.

Care este percepția societății despre persoanele cu autism? "Este aceea că sunt persoane care trăiesc în lumea lor, dar este o lume care poate fi înțeleasă de către noi. De asemenea, ei pot înțelege lumea noastră, dacă îi ajutăm", mai spune Daniela Bololoi.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Daniela Bololoi, președinta Asociației HELP AUTISM, intervievată de Mirela Dădăcuș