Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Google închide serviciul de traducere în China continentală

google.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Google Translate nu mai e disponibil în China. Gigantul tehnologic s-a luptat aproape două decenii să îndeplinească cerințele politicilor de cenzură ale Chinei.

De la începutul lunii octombrie, încercările de accesare a portalului Google Translate pentru China sunt redirecționate către versiunea pentru Hong Kong a site-ului, deja blocată de China. Potrivit Bloomberg, versiunea din Hong Kong a site-ului nu este accesibilă pe continent fără utilizarea unui VPN (Virtual Private Network) , ceea ce este perceput ca pe o închidere efectivă a serviciului având în vedere că serviciile VPN sunt declarate ilegale de autoritățile chineze. 

Disponibil în China începând cu anul 2017, serviciul a venit la pachet cu aplicația Google Translate, pe care utilizatorii o puteau descărca din magazinele locale de aplicații. Fără suport pentru comunicare cu serverele Google, nici aplicația de mobil nu mai este funcțională.

Vestea retragerii Google Translate pentru China continentală a fost confirmată de compania americană, Google punând decizia în seama nivelului de utilizare foarte scăzut observat în această țară, potrivit  gizmodo.com.

Probabil că o măsură similară va fi luată și pentru "Google Search", rămas cu o cotă de sub 2% din piața dominată de Baidu, o companie chineză.