Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Statul taie din facilitățile studenților, dar acordă compensări la carburanți pentru toată lumea, indiferent de venit" (interviu)

studenti.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Alianța Organizațiilor Studențești solicită creșterea bursei și semnalează problema costurilor de trai ale studenților. „Costurile pentru cazarea în cămine au crescut chiar și cu 60%”, se plâng studenții, care reclamă dezinteresul arătat de autoritățile statului pentru contracararea obstacolelor întâlnite de aceștia.

 

La începutul noului an universitar, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România trage un semnal de alarmă privind creșterea semnificativă a costurilor de trai ale studenților. La începutul acestui an, costurile pentru cazarea în cămine au crescut până la 60% față de anul precedent, în unele universități din țară, ajungând să fie, în medie, mai mari cu 150 de lei pe lună. , spune la RFI, Oana Alexandra Țînțar, președinta Alianței. 
 

Oana Alexandra Țînțar, președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România 

Au crescut, de asemenea, și costurile studenților pentru hrana zilnică, studenții având la dispoziție, potrivit Oanei Țînțar, numai „18 lei pentru a-și achiziționa trei mese pe zi”. Reprezentanții studenților amintesc faptul că, potrivit Legii Educației, „valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare”. 

 

Oana Alexandra Țînțar, președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România 

 

Studenții mai denunță „ipocrizia și lipsa de logică” a autorităților statului, care taie din facilitățile studenților, însă, în același timp, acordă compensări la prețul carburanților pentru orice persoană. 

 

Oana Alexandra Țînțar, președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România 

 

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 117 organizații membre, care „luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești”.