Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ANOSR: Locurile în căminele studențești s-au scumpit cu până la 60%. Cât costă un loc în cămin?

legi_bune.jpg

Studențili atrage atenția și asupra chiriilor foarte mari percepute pentru locurile din cămine
Sursa imaginii: 
Facebook/ANOSR

„Studenții trebuie să fie implicați în mod real în elaborarea legilor educației și a legii învățământului superior în mod special”, afirmă la RFI Oana Țînțar, secretar general al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în contextul numirii consilierului prezidențial Ligia Deca la șefia Ministerului Educației. Reprezentanta studenților atrage atenția și asupra chiriilor foarte mari pe care le plătesc de anul acesta studenții care locuiesc în cămine.

Oana Țînțar: În ceea ce privește legea învățământului superior, principala noastră problemă din ultima vreme a fost lipsa consultării și a implicării directe a studenților în elaborarea legii, chiar dacă studenții sunt beneficiarii direcți și ar trebui să fie tratați ca parteneri egali în întregul proces. Existau câteva prevederi contra cărora ne-am poziționat în mod direct, cele legate de plagiat, integritatea academică, mandatele rectorilor și vârsta de pensionare. Dar o dată ce am transmis prioritățile noastre am atins direcțiile principale pentru care milităm pentru studenți, anume problemele stringente legate de burse și cuantumul acestora din momentul de față și cum nu acoperă costurile de trai pentru studenți, legate de taxele de școlarizare, legate de consilierea psihologică și transportul feroviar. E vorba despre o serie de măsuri. Dar ne concentrăm pe acest proiect, care este o prioritate pentru noi în momentul de față.

Reporter: Majorarea chiriilor pentru studenți, a regiilor de cămin, cred că a provocat ceva probleme. Ce ne poți spune despre asta?

OȚ: Din păcate au existat cămine în țară în momentul de față pentru care regiile s-au majorat și cu peste 50% - 60%. Acest lucru a creat un dezechilibru și un context foarte sensibil pentru mulți studenți, mai ales pentru cei care acum își încep parcursul în învățământul superior. Chiar și în cursul săptămânilor trecute am fost contactați de mulți studenți și de părinții bobocilor. S-au plâns de creșterile regiilor și de faptul că nu își permit să asigure copiilor lor parcursul în învățământul superior în contextul actual.

Rep: Probabil că aceste creșteri sunt justificate de autorități prin prezența problemelor din sectorul energetic. Ne poți da un exemplu? Cam cât costă un loc în cămin într-o cameră de două, trei persoane?

OȚ: Prețurile pot să se ridice până la 400 – 450 de lei sau chiar mai bine și nu tot timpul pentru camere de două, trei locuri, poate chiar și pentru patru locuri în cameră.

Rep: Față de anul trecut când erau prețurile la ce nivel?

OȚ: Față de anul trecut când în medie se regăseau undeva pe la 250 de lei.

Rep: Vorbeai mai devreme despre legile educației, despre legea învățământului superior care vă interesează pe voi, studenții, în mod special. Ai adus aminte chiar și de problema plagiatului. Știm ce s-a întâmplat în ultima perioadă și toate acuzațiile care au planat la adresa ministrului demisionar Sorin Cîmpeanu. Au fost și sunt și alți miniștri și persoane importante de la vârful instituțiilor acuzate de plagiat. Cu ce gust ai rămas tu ca studentă și ca reprezentantă a studenților după tot acest scandal?

OȚ: Cu siguranță cu un gust destul de neplăcut. În data de 30 (n.r septembrie), a avut loc poziționarea noastră publică. În poziționarea noastră publică am redat exact gândurile noastre pe subiect. Persoanele care au plagiat nu ar trebui să stea la cârma unei reforme sau a unui proiect de tipul România educată. Tocmai de aceea solicitarea noastră de la momentul respectiv, în spațiul public a fost de clarificare cu celeritate a suspiciunilor, dat fiind faptul că într-adevăr, erau suspiciuni.

Rep: Apropo de România educată, Ligia Deca, noul ministru al Educației, este vechi consilier al președintelui Iohannis și a participat la multe activități din cadrul programului România educată. Știi ceva despre Ligia Deca? Ai avea vreun mesaj din partea studenților pentru noul ministru?

OȚ: Da, știu câte ceva despre Ligia Deca. Ligia Deca a ocupat și funcția de președinte a UNSR în trecu. Cu siguranță mesajul studenților sau cel puțin mesajul nostru este ca studenții să fie implicați cu adevărat în ceea ce înseamnă proiectarea legii învățământului superior și în luarea deciziilor în ceea ce privește aspectele care afectează studenții din România. Adică, necesitatea în momentul de față este ca nevoile și așteptările studenților să fie prioritizate într-un mod real și consultările să se întâmple în mod real.

Ascultă:

 
Oana Țînțar, secretar general al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), despre problemele studenților