Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Abuzul sexual în România este un tabu”. 25% dintre elevi spun că li s-au cerut fotografii nud

abuz_sexual_romania_tabu_elevi_fotografii_nud.jpg

Mulți copii români nu recunosc un abuz sexual
Mulți copii români nu recunosc un abuz sexual
Sursa imaginii: 
pixabay.com

O statistică ce ar trebui să pună pe gânduri autoritățile: peste un sfert dintre elevi declară că li s-au cerut fotografii nud. În plus, unul din trei profesori are rezerve în a raporta abuzurile sexuale asupra minorilor. Așa reiese dintr-un sondaj realizat de fundația World Vision România în rândul a 700 de elevi de gimnaziu și liceu. Asociația a deschis două centre de consiliere și prevenire în Cluj și Vaslui.

Directoarea executivă a fundației World Vision România, Mihaela Nabăr, spune la RFI cum se explică rezultatele acestui sondaj: ”Cifrele sunt îngrijorătoare, unele dintre ele sunt chiar și pentru noi neașteptat de mari. De exemplu, 40% dintre adolescenții noștri ne-au declarat că nu știu dacă la nivelul școlilor în care învață există consilier școlar sau psiholog și nu știu că ar trebui să existe acest consilier școlar, deși în ultimul timp s-a vorbit foarte mult despre cât de răspândite sunt diverse fenomene care afectează emoțional copiii și cât de important este să avem consilier școlar și cât de multe eforturi se fac în acest sens. Înseamnă că nu suntem foarte eficienți atunci când povestim de toate campaniile naționale, ca și stat (...). Mai mult de atât, cifrele ne spun foarte clar că sunt copii și sunt adolescenți care în continuare nu știu să recunoască semne de abuz evidente”.

Mihaela Nabăr atrage atenția că ”abuzul sexual în România este deja un tabu și vorbim foarte rar spre deloc, nu știm către cine să mergem, către părinți mergem foarte rar și asta este ceea ce ne relevă acest studiu și nu o facem de teama de a genera rușine în comunitatea din care provine părintele la adresa părintelui”.

 
Mihaela Nabăr, despre sondajul World Vision privind abuzurile sexuale asupra elevilor