Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Un bateau pour l'Ukraine" | Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a sosit în Portul Constanţa Sud-Agigea

ajutor_umanitar_franta_ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter/Ambasada Franței în România

Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a sosit, miercuri, în Portul Constanţa Sud-Agigea, la bordul unei nave încărcate, printre altele, cu tone de medicamente de urgenţă şi echipamente de salvare.Ajutorul umanitar se va îndrepta spre Suceava, unde sunt programate să ajungă în 9 octombrie, după care va fi preluat de ucraineni.

#UnBateauPourlUkraine După o săptămână de călătorie, Aknoul a acostat în această dimineață în portul Constanța, în România, cu peste 1000 de tone de donații umanitare din partea Franței, pentru Ucraina, a scris Ambasada Franței pe Twitter.


Sursa imaginii: 
Twitter/Ambasada Franței în România

Ajutoarele constau în:

  • 15 vehicule de pompieri şi salvare aduse la standardele ucrainene, inclusiv;
  • 8 motomarine semirigide; 19 tone echipament (echipament de salvare, degajare şi protecţie);
  • 25 de tone de medicamente de urgenţă şi de resuscitare şi un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren;
  • 60.000 de raţii alimentare (două mese per raţie)
  • 48 de tone de preparate şi 13 tone de lapte;
  • cinci generatoare, materiale de construcţie şi prelate;
  • peste 200 de metri de poduri de urgenţă care vor fi utilizaţi pentru operaţiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.


Sursa imaginii: 
Twitter/Ambasada Franței în România

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că nava franceză încărcată cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns, miercuri, în dana 120 a Portului Constanţa Sud-Agigea. 

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Philippe Wieber, a declarat, într-o conferinţă de presă, că acesta este cel mai mare convoi umanitar pe care Franţa îl trimite Ucrainei.  “Este cel mai mare convoi umanitar pe care Franţa îl trimite în Ucraina. Această iniţiativă marchează un moment important şi dovedeşte suportul pe care Franţa îl arată Ucrainei încă de la începerea invaziei ilegale lansate de Rusia în 24 februarie. Franta furnizează ajutor colectiv şi concret prin guvernul său, prin autorităţi, companii şi cetăţenii săi. Franţa nu putea rămâne indiferentă la soarta poporului ucrainean”, a transmis Philippe Wieber. 
 
La rândul său, Paun Rohovei, ministru consilier al Ambasadei Ucrainei în România, a declarat că acest eveniment demonstrează că lumea civilizată este alături de ţara sa. 


Sursa imaginii: 
Twitter/Ambasada Franței în România

 
Reprezentanţi de la ISU vor însoţi convoiul umanitar, care trebuie să ajungă în Suceava pe 9 octombrie.  Maşinile de pompieri şi salvare vor fi transportate într-un convoi al securităţii civile franceze, graţie deplasării la faţa locului a unui detaşament de 34 de pompieri din formaţiunile militare ale securităţii civile şi a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia.

În cooperare cu ambasadele Franţei din România şi din Ucraina, donaţiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni identificaţi, printre care Serviciul Ucrainean de Urgenţă, Ministerul ucrainian al Sănătăţii, dar şi oraşele Cernihiv şi Harkov, municipiile Odesa şi Stryi.