Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce salarii au profesorii români și cât de mare este decalajul față de Vest

Salariul de pornire al unui profesor român aflat la începutul carierei în învățământul preșcolar sau școală primară variază între 39.500 de lei și 43.400 de lei brut anual (sau 3.300-3.600 de lei brut pe lună), în funcție de nivelul acestuia de pregătire, potrivit datelor aferente anului școlar 2020-2021 centralizate de rețeaua Eurydice, specializată în informații din domeniul educației. Cu alte cuvinte, salariul unui profesor debutant pornește de la 1.800 de lei net lunar. Veniturile variază și în funcție de ciclul de învățământ unde predă profesorul debutant.

40 de ani îi trebuie unui cadru didactic din România pentru a ajunge la treapta cea mai înaltă de salarizare, adică aproape 77.000 de lei brut anual (6.400 de lei brut pe lună) arată Eurydice. În schimb, unui profesor polonez îi sunt necesari doar 20 de ani, iar unui finlandez, între 10 și 20 de ani.

Revenind la profesorii debutanți, decalajele sunt semnificative față de restul Europei. În Germania, un cadru didactic aflat la început de carieră primește cel puțin 4.500 de euro lunar brut, iar în Franța, cel puțin 2.200 de euro, înainte de taxe.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la nivelul întregului sistem de educație, în România, salariul mediu net în învățământ a fost de 3.572 de lei în 2021, arată datele Institutului Național de Statistică.

La nivelul statelor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, organizație din care și România vrea să facă parte, în 2021, salariile medii efective ale cadrelor didacțice cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au fost de 42.000 de euro la nivelul preșcolar și merg până la aproape 54.000 de euro la nivelul secundar superior, potrivit unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni de către OCDE.  

Studiul organizației mai arată că toate țările OCDE alocă o parte substanțială din PIB instituțiilor de învățământ. În 2019, țările OCDE au cheltuit în medie 4,9% din PIB-ul lor pentru instituțiile de învățământ, de la nivelul primar până la cel terțiar. Aceste cheltuieli variază de la 6% sau mai mult în Australia, Chile, Israel, Norvegia, Regatul Unit și Statele Unite la 3,5% sau mai puțin în Irlanda, Lituania și Luxemburg.