Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicușor Dan anunță marea reabilitare a reţelei de termoficare. Lucrările vor dura 4 ani

dan.jpg

Nicușor Dan
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, atribuirea contractelor pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare, precizând că valoarea investiţiei este de 260 de milioane de euro. El a afirmat că lucrările vor începe în primăvara anului viitor, iar termenul de finalizare este de patru ani.

Nicuşor Dan a declarat că este vorba de cinci tronsoane de 40 de kilometri fiecare, iar constructorii sunt români. 

 “Vă anunţ atribuirea contractelor pentru reabilitarea celor 210 kilometri de reţea de termoficare din bani europeni. E vorba de o lucrare care, conform atribuirii, are o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro bani europeni. Pentru restul o să mergem pentru un împrumut. E posibil ca pentru o parte din rest să avem, de asemenea, bani europeni. Este vorba de contracte de proiectare şi execuţie. Termenul de finalizare - patru ani, deci imediat ce vom semna va începe proiectarea şi lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Sunt cinci tronsoane care au aproximativ 40 de kilometri fiecare şi fiecare dintre ele are o asociere de constructori. Toţi constructorii sunt români”, a explicat primarul Capitalei. 

Astfel, contractul pentru proiectare şi execuţie pentru reabilitarea reţelei primare de termoficare aferente Magistralei II Sud a fost câştigat de asocierea SC Elsaco Electronic SRL (lider) - SC Sicor SRL (asociat) – SC Energomontaj SA (asociat), având subcontractanţi pe Adrem Engineering SRL şi RDC General Contractor SRL. Pentru contractul de proiectare şi execuţie pentru reabilitarea reţelei primare de termoficare aferente Magistralei II–III Grozăveşti câştigător este asocierea SC Elsaco Electronic SRL (lider) - SC Sicor SRL (asociat) – SC Energomontaj SA (asociat), având subcontractanţi pe Adrem Engineering SRL şi RDC General Contractor SRL.

Asocierea Construcţii Erbaşu SA (lider) – Consix Construcţii SRL (asociat), având subcontractanţi pe Erbaşu Edil Construct SA, Erbaşu Total Construct SA şi Elsaco Electronic SRL, a câştigat contractul pentru lotul 3 – aferent Magistralei V Grozăveşti şi pentru lotul 4 – aferent Magistralei Progresu – Berceni. 

Lotul 5 – aferent Magistralelor II Sud, II–III Grozăveşti, V Grozăveşti, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest a fost câştigat asocierea SC Energomontaj SA (lider) – SC Elsaco Electronic SRL (asociat) – Sicor SRL (asociat) – IPOT Instalaţii SRL (asociat), având subcontractant pe RDC General Contractor SRL.  

Mereuță: Bucureștenii vor continua să aibă probleme cu apa caldă și încălzirea

La RFI, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, salută demararea lucrărilor, dar critică lentoarea cu care s-au mișcat toate administrațiile Capitalei din ultimii ani, inclusiv actuala. Bucureștenii vor continua să aibă probleme cu apa caldă și încălzirea mulți ani de acum încolo, spune Mihai Mereuță. „E bine că odiseea s-a finalizat. E totuși încă un procent foarte mic (n.r. reabilitat) din rețea. 210 km în patru ani înseamnă cam 50 km pe an. Până acum se modernizau 30 km pe an, iar toată lumea era nemulțumită. Vor mai fi probabil finanțate lucrări și din alte surse. Ritmul este scăzut”.

Mereuță dă detalii și despre obligativitatea montării contoarelor noi în apartamentele racordate la rețeaua urbană de încălzire. Teoretic, ele ar trebui montate până pe 31 decembrie. Practic, însă, spune președintele Habitat, termenul este nerealist. „Pe principiul boală lungă, moarte sigură, subiectul contorizării e unul vechi. Am avut termen în 2007, 2009, 2014, 2021, iar acum 2022. E jenant. 31 decembrie 2022 nu e un termen realist. Nu există norma de repartizare de la ANRE. Nu cred că se vor putea da amenzi când tu ca stat nu ai făcut lucruri esențiale: nu ai finanțat, nu ai mediatizat nu ai normat corect și nu ai propus contorizarea tuturor surselor de energie. Pentru că, dacă într-o clădire ai trei surse de energie, respectiv electricitate, gaz și energie termică de la sistem centralizat, iar tu contorizezi doar două din ele, e firesc că oamenii vor migra către a treia categorie necontorizată”.

Ascultă:

 
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, despre reabilitarea rețelei de termoficare a Capitalei