Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de urgență, prelungită pentru încă 60 de zile, în R.Moldova

parlament.jpg

Starea de urgență, prelungită cu încă 60 de zile în R.Moldova. O decizie în acest sens, adoptată de Parlament, pe 6 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 7 octombrie. Decizia a fost aprobată, joi, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că, de aproape un an, Guvernul este nevoit să activeze într-un context fără precedent pentru Republica Moldova, gestionând riscurile ce țin de aprovizionarea cu energie și crizele generate sau amplificate de războiul din Ucraina. ”Starea de urgență reprezintă un instrument necesar pentru a proteja oamenii și economia națională în această perioada dificilă pentru Moldova, regiune și întreaga lume”. Potrivit autorităților, necesitatea acestei hotărâri a fost determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului. 

”Au fost 12 luni în care, zi de zi, am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri chemați să stingă incendii, uneori chiar mai multe focuri simultan. Dar, în permanență, viziunea noastră a fost ca starea de urgență să reprezinte un instrument pentru a proteja oamenii și economia națională și nu pentru a restrânge drepturi și libertăți fundamentale. Din păcate, astăzi nu putem spune stop stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața de dinainte de 24 februarie. Situația excepțională, una cum nici Moldova, nici Europa, nici lumea nu au mai cunoscut de decenii, continuă, cu pierderi majore, începând cu vieți pierdute sau distruse”, a spus premierul.

În același timp, șefa Executivului s-a referit la criza refugiaților, creșterile de prețuri la produsele de bază, întreruperea lanțurilor logistice, periclitarea siguranței alimentare, amenințările la adresa securității și ordinii publice. De asemenea, prim-ministrul a vorbit despre amenințările asupra infrastructurii energetice din Ucraina, riscurile intensificării acțiunilor de tip hibrid ce vizează nemijlocit țara noastră, dar și riscul sistării integrale a furnizării de gaze, în contextul în care Gazprom nu își onorează obligațiile.”Sunt elemente care ne obligă să avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor noștri și a oamenilor care s-au refugiat din calea ostilităților”, a menționat Natalia Gavrilița.

Potrivit șefei Executivului de la Chișinău, autoritățile sunt în pregătiri pentru lunile ce vor urma, iar Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat deja câteva dispoziții, în beneficiul cetățenilor și agenților economici, afectați de criza în energie și de consecințele războiului. Astfel, au fost create premise pentru procurarea și stocarea gazelor naturale, a păcurei, cărbunilor și lemnelor, iar Energocomul a obținut licența de la ANRE România și poate vinde/cumpăra gaze naturale pe piața din România. A fost compensată creșterea facturilor la energie și facilitat accesul la lemne de foc, cu menținerea prețurilor de anul trecut la ocoalele silvice. 

De asemenea, în vederea reducerii consecințelor economice ale războiului, au fost limitate adaosurile comerciale la alimentele de bază, a fost facilitat exportul produselor agricole perisabile și accesul producătorilor autohtoni la piețe și târguri. Pentru a gestiona fluxul de refugiați, care au căutat adăpost în țara noastră, au fost simplificate condițiile de intrare în Republica Moldova, fiind asigurat procesul de studii, muncă și îngrijire medicală. „Subliniez că toate aceste măsuri nu ar fi fost posibile fără instrumentul constituțional al stării de urgență, pe care l-am folosit, după cum au văzut cetățenii acestei țări, cu moderație și bună credință”, a declarat Natalia Gavriliță în plenul Parlamentului de la Chișinău. 

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, iar de pe 8 august – cu încă 60 de zile.