Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre voluntariat, comunitate și patrimoniu. Săptămâna monumentelor, la Timișoara

ambulanta.jpeg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ambulanța pentru Monumente - Banat

Sute de tineri fac, de câțiva ani, voluntariat în diverse părți de țară, încercând să salveze de la pieire clădiri și povești de care comunitățile din care fac parte au uitat. Sunt Ambulanța pentru Monumente și, în această săptămână, o parte dintre ei se întâlnesc la Timișoara, pentru a-și pune cap la cap experiențele și a găsi răspunsuri la întrebări pe care și le pun cu toții.

Clădirile de patrimoniu conturează fundalul vieților noastre cotidiene și sunt, de cele mai multe, căminul memoriei colective a unei comunități. Din păcate, multe dintre ele sunt, azi, într-o stare precară, cauzele fiind diverse. Trist este că ritmul în care ele continuă să se degradeze este unul accelerat. La asta contribuie deopotrivă neglijența oamenilor și fenomenele naturale, iar în timp o parte importantă din identitatea culturală a comunităților se pierde.

De-a lungul timpului, diverse entități au reacționat, contribuind activ la protejarea patrimoniului construit, prin acțiuni de documentare, salvgardare, valorificare și promovare. În ultimii ani, și-a asumat un astfel de rol, deloc simplu, proiectul Ambulanța pentru Monumente.

El a început în 2016, fiind creat de asociația Monumentum, și, în prezent funcționează pe plan național, fiind de diferite asociații. Ambulanța pentru Monumente Banat  adună, în această perioadă, la Timișoara, reprezentanți ai celorlalte „ambulanțe”, pentru un proiect special.

Coordonatorul proiectului „A Week for Monuments”, Ioana Tiran, explică: „În anii precedenți am desfășurat activități de punere în siguranță a unor monumente, însă lucrând pe aceste șantiere, ne-am dat seama că pentru a aduce un monument în viața unei comunități într-un mod activ și participativ, nu este suficient ca acesta să fie pus în siguranță. De aceea, am dezvoltat, prin «A Week for Monuments», o serie de evenimente, atât în spațiul timișorean, cât și în spațiul rural din județul Timiș, în care invităm participanții să reflecteze asupra modului în care aceste monumente pot face parte din nou din viața noastră”.

„A week for Monuments” s-a născut din dorința de a deschide un dialog dintre societatea civilă și profesioniști din domeniul patrimoniului, ONG-uri și autorități locale. Proiectul invită participanții să reflecteze asupra rolului pe care patrimoniul construit îl reprezintă în viața unei comunități.

De altfel, experiențele din anii trecuți ale voluntarilor arată că, în timp, comunitățile locale în care au fost făcute intervenții au început să înțeleagă cât de importante sunt aceste momumente. Iar atitudinea oamenilor s-a schimbat. „Comunitatea are o atitudine sceptică vizavi de posibilitățile legate de monumentul respectiv, dar, pe măsură ce înaintăm cu procesul respectiv, de punere în siguranță, ei primesc un sentiment de speranță. Se implică în măsura în care pot, prin materiale, de exemplu, sau prin faptul că ne pun la dispoziție mâncare pentru voluntari sau diverse resurse pe care ei le au”, spune Ioana Tiran.

Săptămâna monumentelor de la Timișoara se încheie duminică, cu două reprezentații ale unor spectacole de teatru, la Giera și la Bobda, unde au avut loc intervenții ale Ambulanței pentru Monumente Banat. În satul Bobda, voluntarii s-au întors, în această vară, la biserica-mausoleu a baronului Csavossy. Și vor reveni și anul viitor. Din nou, Ioana Tiran: „Ne vom întoarce, noi anul trecut am desfășurat o activitate de toaletare și scalare 3D. În urma scanării a rezultat releveul în baza căruia am făcut proiectul de punere în siguranță. În 2022 am pus în siguranță corul și absidele și o parte din lateralul altarului. La anul ne vom întoarce pentru cupolă, sperăm noi, în măsura în care ne vor permite resursele”

„A week for Monuments” este un proiect desfășurat în premieră, cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național.