Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine are dreptul la analize și investigații medicale gratuite, la stat sau privat, în cel mult 5 zile de la solicitare

rmn_cerebral.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Pacienții cu afecțiuni precum diabet zaharat, boli oncologice sau cardiovasculare pot face investigații medicale în cel mult 5 zile de la primirea biletului de trimitere de la medic, indiferent dacă furnizorul medical a epuizat fondurile contractate cu casa de asigurări în momentul în care pacientul le solicită. În total, sunt 7 tipuri de afecțiuni care vă dau dreptul să faceți rapid analize și investigații medicale gratuite, spune la RFI, Larisa Mezinu, șef serviciu Presă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Au trecut doi ani de când Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății au lansat programul MONITOR 7, prin care pacienții cu COVID-19, boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare beneficiază, conform legii, de investigații medicale gratuite în maximum 5 zile, chiar dacă furnizorul de investigații paraclinice a epuizat fondurile contractate cu casa de asigurări în momentul în care bolnavii le solicită.

Este vorba despre investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu - analize de laborator și investigații imagistice - recomandate pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni pe care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și anume:

”Monitor 1” – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital. 

”Monitor 2” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice.

”Monitor 3”- pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat.

”Monitor 4” -  pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare.

 ”Monitor 5”- pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli rare,

”Monitor 6” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli neurologice

și   ”Monitor 7” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cerebrovasculare

Larisa Mezinu, șef serviciu Presă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate

"Casa Națională de Asigurări de Sănătate a reglementat accesul rapid la investigații medicale paraclinice, necesar pentru monitorizarea a 7 tipuri de afecțiuni, investigații paraclinice care se recomandă pentru monitorizare a șapte tipuri de afecțiuni cronice: boli cardiovasculare, boli oncologice, diabetul zaharat, bolile rare,neurologice, cerebrovasculare și monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital. Este vorba de orice tip de investigație paraclinică pe care o recomandă medicul. Furnizorul are obligația de a efectua investigația, în maxim 5 zile de la solicitarea pacientului. Dacă în momentul solicitării investigației, furnizorul a epuizat fondurile pentru luna respectivă, va afectua investigația și o va deconta luna viitoare". 

Am încercat să aflăm care este situația în realitate. Am sunat astăzi la trei clinici medicale private din Capitală și am cerut programare pentru un RMN de abdomen, prin programul Monitor 3- pentru monitorizarea pacienților cu Diabet Zaharat. Am primit următoarele răspunsuri.

La două dintre clinici mi s-a transmis că primele locuri libere, prin programul Monitor 3, sunt pe 25 octombrie și undeva în luna noiembrie, pentru că, citez, "s-au epuizat fondurile pentru luna în curs. Deci, la 2 respectiv 3 săptămâni de la primirea biletului de trimitere de la medicul specialist, și nu în termen de cinci zile așa cum ar fi normal.

A treia clinică mi-a oferit un loc spre finalul lunii decembrie, dar și o explicație pentru perioada lungă de așteptare: “Trebuie să găsim un medic care are contract cu casa de asigurări, pentru a vă face investigația.  Din păcate, avem pacienți programați, chiar dacă este vorba despre programul Monitor, dar vă reținem numărul de telefon și vă vom suna în cazul în care renunță cineva la programare. Însă, nu o luați ca pe o garanție că se va găsi un loc liber”, mi-a transmis operatoarea de la call-center.