Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pestă porcină în Timiș. 40.000 de animale trebuie sacrificate într-o singură fermă

pesta_porcina.jpeg

În zona fermei din Parța în care a fost declarat focar de pestă porcină africană autoritățile au instituit filtre
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Aproape 40.000 de porci trebuie sacrificați urgent într-o fermă din județul Timiș, unde a fost confirmată pesta porcină africană. Sunt instituite zone de protecție și filtre, pentru că în apropiere sunt alte două ferme, cu zeci de mii de animale, care aparțin tot de Smithfield România. Cel mai mare producător de carne de porc din România are, doar în vestul țării, aproape 50 de unități.

Suspiciuni de pestă porcină africană existau încă de marți la ferma Smithfield din comuna Parţa, în județul Timiș. Confirmarea a venit miercuri, astfel a fost declarat oficial focar, a fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor și a fost stabilit un plan.

Prefectul Mihai Ritivoiu explică în ce constă acesta: „Uciderea imediată a tuturor porcilor din ferma Smithfield Parța și neutralizarea prin incinerare și îngropare (…) Instituirea unor zone circulare de protecție de 3 km, respectiv de supraveghere de 10 km, în jurul focarului. Sunt două zone concentrice, vom avea filtre mixte de poliție, DSV și jandarmi, pentru a controla și a verifica respectarea acestor zone. Ca principiu, discutăm de faptul că este interzis transportul de animale în aceste zone”.

Au fost create și două comisii speciale: una de anchetă, care va analiza cauzele producerii acestui incident, și una de evaluare, care va  stabili pagubele. În funcție de concluziile specialiștilor, în măsura în care se stabilește că  ferma a respectat măsurile de biosecuritate, există șanse ca aceasta să primească despăgubiri. 

Ar putea apărea probleme pe piața cărnii de porc

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire. Ea este însă extrem de contagioasă în rândul porcilor şi duce la pierderi economice foarte importante. Situația din Timiș poate avea un impact covârșitor asupra pieței cărnii de porc din România. 

„Problema este cu atât mai serioasă și mai gravă, cu cât proprietarul fermei este cel mai mare producător de carne de porc din România, Smithfield România, fostul Comtim, care are în Timiș și Arad 48 de ferme, cu un total de 500.000 porci. Această fermă de la Parța are 39.000 porci, Smithfield mai are două ferme într-o rază de câțiva kilometri, una la 3 km, alta la vreo 7 km, unde sunt iarăși niște zeci de mii de porci. Dacă virusul nu reușește a fi ținut sub control, scapă, pierderile vor fi covârșitoare. Vorbim de pierderi exclusiv economice și de un dezechilibru deja existent pe piața cărnii de porc”, mai spune prefectul Mihai Ritivoiu.

Vor avea loc discuții și cu reprezentanții fondurilor de vânătoare din Timiș unde există mistreți, pentru luarea unor măsuri de prevenție. Vor fi monitorizați, de asemenea, porcii din gospodăriile oamenilor, care însă nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără animale. Autoritățile vor interveni numai dacă situația o impune. 

În zona de supraveghere este interzis transportul de animale. Vor fi instituite, pentru următoarele șapte până la 10 zile, filtre, iar mașinile vor fi controalate. Zona de supraveghere cuprinde localitățile Utvin, Chișoda, Giroc, Pădureni, Obad,  Petroman și Peciu Nou. În Pădureni și Peciu Nou sunt două ferme ale Smithfield România.