Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce mai inventează propaganda rusească: Copii ucraineni cântând ”imnuri naziste”

intox.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / Captură de ecran France24

Începând din 23 septembrie 2022, mai multe conturi pro-ruse distribuie pe rețelele de socializare un filmuleț care pare să arate copii ucraineni  cântând ”imnul neoficial” al Luftwaffe, forțele aeriene ale Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Echipa Les Observateurs a analizat videoclipul și a constatat că de fapt, este vorba despre o melodie a trupei olandeze de folk-rock The Bots, lansată în anii 1970 și adaptată după un cântec popular breton. Asta ca să nu mai spunem că Luftwafe nu avea niciun fel de imn, nici oficial, nici neoficial...

O scenă cu steagul ucrainean în spate, câteva fetițe îmbrăcate în culorile Ucrainei dansând, iar în fața lor, un băiat îmbrăcat în uniformă militară, cu un microfon în mână, în timp ce părinții urmăresc spectacolul. Asta arată imaginile care circulă pe conturile pro-ruse din 23 septembrie 2022.

Poate părea ceva banal, însă cântecul fredonat de copii este, conform conturilor care distribuie filmulețul, un imn neoficial al forțelor aeriene ale Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Nimic neobișnuit aici, doar niște copii ucraineni care cântă imnul neoficial al Luftwaffe-ului celui de-al Treilea REICH!!!”, este explicația uneia dintre postări, cu peste 1.500 de vizualizări pe Facebook.

Videoclipul postat pe Twitter, a strâns peste 55.000 de vizualizări și 600 de distribuiri. (Later edit: între timp postarea a fost ștearsă)

Cu toate acestea, cântecul nu are nimic de-a face cu Luftwaffe, așa cum arată și Lead Stories, o platformă web de verificare a știrilor.

Un comentariu de la postarea în limba engleză citată anterior conține un link ce duce către un videoclip de pe YouTube din 20 martie 2022. Acolo putem găsi același cântec, dar cu o imagine ce include simbolul Luftwaffe, adică un vultur și o svastică care se mișcă pe ritmul muzicii - probabil o glumă (cam nereușită) a artiștilor olandezi.

Numele original al melodiei - „Zeven Dagen Lang - precum și cel al trupei - Bots - apar în descrierea videoclipului.

The Bots este o trupă olandeză de folk-rock, care într-adevăr a lansat melodia Zeven dagen lang ("Șapte zile") în 1976. Ascultând melodia de la The Bots și cea cântată de copil, constatăm că este una și aceeași.

Însă melodia olandeză este inspirată după un cântec popular breton, Son ar chistr („La chanson du cidre”), compus în 1929, de Jean Bernard și Jean-Marie Prima, un cântec care avea scopul de a înveseli țăranii care lucrau la câmp.

Melodia pe care o auzim în acest video distribuit în ultimele zile nu corespunde așadar unui „imn” al Luftwaffe, care oricum nu avea un imn oficial, ci a fost asociat întâmplător cu o melodie de pe YouTube legată în mod artificial de un presupus imn al Forțelor Aeriene Naziste.

„Denazificarea” Ucrainei este unul dintre argumentele folosite de Vladimir Putin pentru a justifica războiul care se desfășoară în această țară. Conturile pro-ruse postează în mod regulat conținut care încearcă să arate o presupusă impregnare a ideologiei naziste în Ucraina.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24