Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A fost semnat contractul pentru tronsonul din autostrada A1, între Margina şi Holdea. E bucata care lipsea de la Sibiu la Nădlac

autostrada_a1.jpeg

Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghitescu

Peste aproximativ patru ani se va putea merge „șnur” de la Sibiu la Nădlac, pe  Autostrada A1. La Timișoara a fost semnat, vineri, contractul de execuție pentru ultimul segment cu o lungime de circa 13 kilometri, care include, și faimoasele „tuneluri pentru urși”.

Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj –Deva (secțiunile E și D) are o lungime de circa 13 km. Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SA & PE Construct SRL – Euro-Asfalt d.o.o va construi, pe Secțiunea E, care are în total 9 kilometri, 2,13 kilometri de tunel forat compus din două galerii unidirecționale. Este vorba despre așa-numitele tuneluri pentru urși. 

Valoarea contractului este de 1,86 miliarde lei, fără TVA, adică 373 de milioane de euro. Prețul pe un kilometru efectiv de autostradă este 13 milioane de euro fără TVA. Pe Secțiunea D, cu o lungime de aproximativ 4 kilometri, executantul va trebui să facă  expertiza, să completeze proiectarea și să încheie lucrările rămase neterminate. Secțiunea E are 9 kilometri, din care una de 4 km în cazul căreia trebuie făcute integral proiectarea și execuția. Pe lângă cele două tuneluri, antreprenorul va realiza, de asemenea, opt lucrări de artă, între care un viaduct de peste 1 kilometru.


Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghitescu

Contractul a fost semnat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, șeful CNAIR , Cristian Pistol, și Cornel Bunghiuz, din partea antreprenorului UMB. „Vorbim de o companie românească extrem de serioasă, care aproape pe toate contractele, dacă nu chiar pe toate, s-a ținut de termene. A avut lucrări și la noi în zonă și le-a terminat în termenii contractului, de obicei înainte. E un lucru bun că o companie românească se ridică la un asemenea nivel. Ștacheta pe care o are UMB îi obligă și pe ceilalți să își îndrepte activitatea”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Durata contractului este 165 luni, din care 11 luni proiectare și 34 de luni perioadă de execuție. Restul, adică 120 de luni, este perioada de garanție. În aceste condiții, șantierul efectiv ar putea începe cel mai devreme la finalul lui 2023.

Sursa de finanțare a acestei investiții este Planul Național de Redresare și Reziliență. În 2017, CNAIR a reziliat unilateral contractul cu asocierea Salini Impregilo – Secol SpA, care făcuse proiectul tehnic pentru secțiunea E. A urmat un proces la Curtea Internațional de Arbitraj, care a dat dreptate constructorului. CNAIR a fost obligată să achite daune-interese de peste 230 de milioane de lei, plus cheltuieli de judecată. Pentru a putea scoate la licitație acest ultim segment de autostradă, CNAIR a fost nevoie să  ajungă, în 2020, la o înțelegere cu italienii.