Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazurile de COVID-19, în creștere în Europa. Vor fi sau nu „twindemii”? (interviu)

covid-19-g66b7f5286_1920.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

În Europa s-a înregistrat în ultima săptămână o creștere cu 8% a cazurilor de infecție cu SARS-Cov-2, probabil și din cauza unor evenimente dinamizatoare pentru infecție precum Oktoberfest care a strâns laolaltă 6 milioane de oameni în 2 săptămâni, spune la RFI, medicul epidemiolog Emilian Popovici. Potrivit acestuia, China urmează să deschidă frontierele, ceea ce înseamnă că subvariantele Omicron, odată pătrunse acolo, vor infecta un număr mare de persoane, ceea ce poate duce la apariția de noi subvariante mai performante pentru virus. 

În ceea ce privește gripa sezonieră, medicul primar epidemiolog a precizat că este probabil să ne confruntăm cu un val de infecții gripale la nivelul anilor prepandemici, pentru că în Noua Zeelandă și Australia s-a consemnat deja o asemenea evoluție și se așteaptă ca în continuare să se întâmple la fel în America de Nord și în Europa. Vor fi sau  nu „twindemii”, în care virusul gripal și virusul SARS-CoV-2 să genereze vârfuri de infecții simultan?

Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, despre posibile evoluții ale infecțiilor cu Sars CoV 2 și virusurile gripale în sezonul rece:

  • Este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții accentuat cu Sars Cov 2 în cazul în care vor deveni dominante variante sau subvariante ale virusului cu potențial crescut de evitare a imunității post infectioase și/sau postvaccinale 
  • Este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții redus ca amplitudine în cazul în care variantele următoare vor fi tot din grupul Omicron și asta pentru că mulți oameni au trecut prin infecția cu aceasta variantă și au dobândit imunitate post infecțioasă, alții au dobândit protecție post vaccinală, ceea ce va tempera evoluția variamtelor Omicron înrudite. 

"Deși în lume infecțiile sunt în general staționare sau în scădere , în Europa s-a înregistrat în ultima săptămână o creștere cu 8%, probabil și datorită unor evenimente dinamizatoare pentru infecție cum a fost Oktoberfest care a strâns laolaltă 6 milioane de oameni în 2 săptămâni . China urmează să deschidă frontierele ceea ce înseamnă că subvariantele Omicron odată pătrunse acolo vor infecta un număr mare de persoane ceea ce poate duce la apariția de noi subvariante mai performante pentru virus", mai spune medicul. 

Potrivit acestuia, "este probabil de această dată să ne confruntăm cu un val de infecții gripale la nivelul anilor prepandemici pentru că în Noua Zeelandă și Australia s-a consemnat deja o asemenea evoluție și se asteaptă ca în continuare să se întâmple la fel în America de Nord și în Europa". 

Vor fi sau nu „twindemii”, în care virusul gripal și virusul SARS-CoV-2 să genereze vârfuri de infecții simultan?

 "S-a vorbit la un moment dat despre posibilitatea apariției unei “twindemii” în care virusul gripal și Sars CoV 2 să genereze vârfuri de infecții simultan. Teoretic este posibil dar practic dacă un virus cu transmitere respiratorie devine dominant și generează vârfuri de infecții, atunci este mai puțin probabil ca un al doilea virus cu aceeași cale de transmitere să facă la fel. Asta nu exclude cum spuneam evoluția celor două virusuri în paralel. ", explică dr. Emilian Popovici.

 
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, intervievat de Mirela Dădăcuș