Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: După tichetul de 9 euro, vine abonamentul lunar de 49 de euro, valabil pe orice mijloc de transport din țară

tren_frankfurt_germania.jpg

Trenuri la Frankfurt, Germania, 11 august 2021
Sursa imaginii: 
Armando BABANI AFP via France24

Pentru a susține puterea de cumpărare a populației, autoritățile germane vor introduce în curând un abonament lunar în valoare de 49 de euro valabil pentru toate mijloacele de transport regionale. Noul abonament vine după celebrul tichet de 9 euro, care a avut un succes răsunător vara trecută, scrie AFP.

„Am convenit asupra unui abonament cu prețul de 49 de euro (...) pentru toată țara”, a anunțat săptămâna trecută ministrul Transporturilor Volker Wissing, după o întâlnire cu omologii săi regionali.

Biletul lunar de 9 euro a fost valabil între iunie și august a.c., și a avut un succes imens, cu 52 de milioane de bucăți vândute, într-o țară de 86 de milioane de locuitori.

Formula de finanțare trebuie totuși să rezulte dintr-un acord între Berlin și celelalte regiuni, a spus ministrul liberal, indicând că statul ar putea pune „1,5 miliarde de euro pe masă”.

„Scopul nostru este ca biletul să fie disponibil de la 1 ianuarie”, a spus domnul Wissing.

Acest bilet lunar va putea, la fel ca cel existent înaintea lui, să permită accesul la toate mijloacele de transport în comun din Germania, cu excepția trenurilor de mare viteză.

Guvernul lucrează încă de la începutul anului școlar la un nou dispozitiv pentru a continua să ajute populația, în timp ce inflația a ajuns la 10% în septembrie.

Prelungirea abonamentului de 9 euro ar fi fost prea costisitoare pentru comunități și operatorii de transport.

Succesul dispozitivului a subliniat și necesitatea investițiilor pentru rețeaua feroviară germană, care a suferit numeroase întârzieri și avarii din cauza supra aglomerației.

Până la lansarea noului bilet, municipalitatea din Berlin oferă, de la începutul lunii octombrie, propria soluție: un abonament lunar de 29 de euro valabil pentru toate autobuzele, tramvaiele și trenurile din oraș.

 

Traducere de Adriana Petrescu după articolul publicat de France 24.