Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"România, departe de recomandările europene în domeniul violenței asupra femeilor"(interviu)

violenta_femei.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

"Guvernul nu a aprobat nici până astăzi Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice”, document pus în consultare publică în 9 martie 2021 . De 1 an și jumătare batem în van la ușile ministerelor pentru a cere aprobarea strategiei."  transmite Centrul Filia, parte a Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Mai multe ONG-uri reunite în Reţeaua Națională pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor anunță organizarea,pe 23 octombrie, a unor marșuri în Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Giurgiu, Mizil şi în localitatea băcăuană Valea Seacă, solicitând autorităţilor finanţarea serviciilor de asistenţă socială pentru victimele violenţei de gen şi alocarea de fonduri publice pentru programe de educare, formare şi conştientizare.

"Ieșim în stradă pentru a cere implicarea autorităților. Dorim să existe servicii de consiliere psihologică, juridică și socială, și adăposturi, bugetate continuu și anual, corespunzător cu nevoile existente în România, în ceea ce privește violența împotriva femeilor. Ieșim în marș pentru a ne arăta solidaritatea cu supraviețuitoarele violenței domestice și de gen, și pentru a cere autorităților să nu mai tergiverseze și să respecte standardele și recomandările europene în acest domeniu. De exemplu, Consiliul Europei recomandă în domeniul violenței asupra femeilor să existe cel puțin un loc în adăpost pentru femei la 10.000 de locuitori , un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice, un centru de consiliere pentru femei, la fiecare 50.000 de femie. Suntem departe de aceste cifre.", a declarat la RFI, Andreea Bragă,  coordonatoare advocacy la Centrul Filia,  parte a Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

ASCULTĂ MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL:

 

 

 

 
Andreea Bragă, coordonatoare advocacy la Centrul Filia, intervevată de Mirela Dădăcuș