Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dispar mașinile de pe trotuare? ”Noua lege e ca și cum ai trata o migrenă îngrozitoare cu vitamina C”

Dispar masini trotuare Irina Zamfirescu lege.jpg

Mașini parcate pe trotuar, în București
Mașini parcate pe trotuar, în București
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior-arhivă

Legea care permite Poliției Rutiere să ridice mașinile parcate ilegal pe trotuare este ca și cum ai vrea să tratezi o migrenă cu vitamina C. Iată ce spune la RFI reprezentanta ActiveWatch Irina Zamfirescu. Documentul inițiat de liderul USR, Cătălin Drulă, a trecut de Parlament și urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea de până acum permitea numai ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe carosabil.

Irina Zamfirescu spune că legea privind ridicarea mașinilor parcate pe trotuar nu rezolvă problema de fond: ”Cred că în principiu, putem să folosim metafora unei migrene îngrozitoare pe care o tratăm cu vitamina C, adică nici nu strică, dar nici nu prea ajută, în principiu. Într-adevăr, asta era o problemă legislativă destul de mare, că dacă mașina era 100% pe trotuar era o problemă cu ridicatul mașinii. Pe de altă parte, acum, cum e formulată legea, în continuare există niște nuanțe și lasă la latitudinea polițistului dacă o ridică sau nu, deci nu obligă la nimic Poliția”.

 

”E dreptul tău să-ți parchezi mașina? Atunci e și dreptul meu să-mi parchez canapeaua”

 

În opinia sa, noua lege ”în practică, oricum nu o să poată să schimbe mare lucru, pentru că de fapt nu poate fi asta soluția la, nu știu dacă exagerez să zic că sunt în momentul de față, de exemplu, în București, zeci de mii de mașini parcate pe trotuar, nu am dimensiunea, dar este ceva copleșitor. Adică nu are cum să existe capacitatea Poliției de a ridica atâtea mașini. Pe de o parte, logistic, câte mașini de ridicat mașini să ai? Pe de altă parte, cam ce teren ți-ar trebui ca să le depozitezi, am ajunge cu ele până la Ploiești. Deci în practică, mă tem că de fapt lucrurile nu se vor schimba foarte mult, ci vor fi situații cu adevărat excepționale, nu știu, dacă chiar blochează intrarea complet într-o instituție publică sau într-un bloc, altfel eu nu cred că va schimba nimic în cum arată efectiv orașele mari în momentul de față”.

 
Irina Zamfirescu, despre legea Drulă privind ridicarea mașinilor de pe trotuare