
Social
Ambasadorul francez în Ucraina a demisionat? Fals!
intox.jpg

Pe 19 octombrie, un membru al partidului politic Reuniunea Națională, Jean-Michel Cadenas, anunța demisia ambasadorului Franței la Kiev, Étienne de Poncins, într-o postare pe Twitter, susținând în mesajul său că acesta din urmă ar fi declarat: „Nu mai știm ce apărăm, nici măcar Volodymyr Zelensky nu mai este în Kiev, de ce să continue sacrificiul poporului ucrainean”.
Ambasadorul Franței în Ucraina a reacționat la acest mesaj, solicitând ștergerea lui, ca fiind un ”fake news”.
De atunci, Étienne de Poncins a publicat mai multe fotografii cu evenimente diplomatice organizate la Kiev, precum primirea jandarmilor francezi veniți în misiune în Ucraina, sau chiar din biroul său, în timpul unei videoconferințe cu Senatul.
De unde până unde?
În mesajul transmis inițial de membrul partidului Reuniunea Națională, propoziția în care era menționat Volodymyr Zelensky a atras atenția redacției Observatorilor France 24.
Căutând mai întâi această propoziție pe Twitter, a fost posibilă remarcarea unui detaliu: litera Z din numele președintelui ucrainean este scrisă cu literă mică.
Articolele care transmiteau aceste informații false au apărut încă din 18 octombrie. Printre acestea, se remarcă un articol dintr-o publicație din Senegal, Senenews, care a fost modificat ulterior, un articol de pe site-ul senegalez Actu 221.net, care este încă online, sau un articol de pe site-ul camerunez 237online, care este public și acum.
Aceste apariții au la bază articole mai vechi din mass-media și au în comun faptul că toate sunt din Africa francofonă. Mulți repetă, de asemenea, greșeala de ortografie a numelui „zelensky” scris cu Z mic.
Contactat de redacția Observatorilor France 24, jurnalistul care a scris articolul pentru Senenews a explicat că a preluat această informație după ce a văzut-o difuzată peste tot pe Facebook și, în special, de influencerii senegalezi.
Căutând expresia „Ambasadorul francez demisionează” cu aplicația WhoPostedWhat, aflăm că această informație falsă circulă de câteva zile. Există multe postări, în special din perioada 16 - 19 octombrie, care folosesc exact aceleași propoziții și aceeași punctuație. Unora dintre acestea li s-a adăugat și mesajul „foarte important”. În alte postări se precizează că informația a fost preluată, dar fără a specifica vreo sursă.
Informații inventate
O pagină de Facebook numită „RT Africa”, cu logo-ul canalului rus RT, a difuzat și ea această postare. Ea a fost citată de mai multe rețele de dezinformare, în special Silvano Trotta, videograf francez, conspiraționist pro-rus, care s-a declarat surprins că informația apare doar în presa rusă. Cu toate acestea, nu este clar dacă pagina de Facebook „RT Afrique” este legată de canalul rus RT.
Cel mai vechi articol încă postat și găsit de membrii redacției Observatorilor a fost publicat pe 14 octombrie, la 17:25, pe un grup de Facebook numit „Observatorul Democrat African”. Găsim acolo exact aceeași punctuație, aceeași greșeală de scriere în numele președintelui Zelensky și, mai ales, propoziția care afirmă că Volodymyr Zelensky ar fi părăsit Kievul.
Ce spune autorul postării inițiale
Redacția Observatorilor a luat legătura cu autorul postării. Acesta din urmă a refuzat să indice sursa informațiilor sau să admită că el este cel care a inițiat-o.
În plus, el nu și-a ascuns resentimentele anti-franceze și a invitat mass-media internațională, inclusiv France 24, să „prezinte informații reale, altfel până în 2025 Franța va fi urâtă peste tot în Africa din cauza modului vostru de a acționa”.
Mai mult, atitudinea lui a fost ironică, acesta indicând următoarele informații false pe care urma să le difuzeze. La cincisprezece minute după ce ni le-a trimis, le-a și publicat în același grup de Facebook „Observatorul Democrat African”.
Acest internaut nu este la prima ispravă de acest gen: s-a făcut remarcat de mai multe ori, în lunile septembrie și octombrie, prin transmiterea mai multor declarații inventate, atribuite lui Vladimir Putin sau diferitelor personalități politice africane.
Majoritatea postărilor sale, toate publicate în grupul „Observatorul Democrat African”, folosesc formularea „foarte important”, inclusiv cea care anunță demisia lui Étienne de Poncins.
Deși motivațiile acestui internaut nu sunt clare, totul indică faptul că el este autorul postării inițiale care a determinat mai multe persoane din mass-media și din politică să transmită informații false, fenoment stopat prin dezmințirea acestora de către ambasadorul francez de la Kiev.
Acest tip de postare, inventată în scopul dezinformarii, nu este un fapt izolat: în iunie 2020, redacția Observatorilor a France24 a investigat o rețea de utilizatori Facebook din Republica Democratică Congo, care au inventat declarații ale unor personalități politice sau publice, cu scopul de a obţine multe distribuiri şi de a-i induce în eroare pe cei din presă.
Traducere de Petrescu Adriana după un articol publicat de France24.