Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luptele de cocoși, un sport sângeros la mare cinste în Filipine (reportaj AFP)

cocosi.jpg

Cocoși în luptă pe o arenă din San Pedro, provincia Laguna, Filipine, 26 august 2022
Sursa imaginii: 
Jam STA ROSA AFP via France24

Într-o arenă zgomotoasă din Filipine, Dennis de la Cruz se amuză copios văzându-și cocoșii cum își ciopârțesc adversarii, într-un amalgam haotic de sânge și pene...

Închise timp de doi ani în timpul pandemiei de Covid-19, arenele tradiționale de lupte de cocoși au revenit la capacitate maximă în întregul arhipelag. Interzise în multe țări, luptele de cocoși sau „sabong” sunt extrem de populare în Filipine, unde produc milioane de dolari din pariuri în fiecare săptămână.

Cocoșii cu pinteni artificiali de metal la picioare luptă până la moarte, în uralele privitorilor, majoritatea bărbați.

„În satul nostru, mai mult de jumătate dintre locuitori se ocupă cu luptele de cocoși”, spune pentru AFP,  Dennis de la Cruz, în vârstă de 64 de ani, în timpul unei lupte recente din San Pedro, la sud de capitala Manila, unde a câștigat aproape un milion de pesos (17 400 euro).

De la Cruz nu a avut niciodată un loc de muncă obișnuit, trăind din câștigurile din cocoșii crescuți de nepotul său.

În această țară plină de inegalități, luptele de cocoși sunt un „teren neutru” unde bogații și săracii se întâlnesc și joacă după aceleași reguli, declară antropologul Chester Cabalza, de la Universitatea din Filipine.

Aplicând un cod strict de onoare, spectatorii au obiceiul de a semnala cu mâna, precum brokerii de la Bursă, pentru a-și pune pariurile în timpul unui meci care poate dura mai puțin de un minut.

Lupte de cocoși într-o arenă din San Pedro, provincia Laguna, Filipine, 26 august 2022. Foto: Jam STA ROSA AFP

O singură luptă generează de multe ori pariuri între 300.000 și 400.000 de pesos, a declarat un fan, pentru AFP. Sunt 15 lupte pe oră, iar după fiecare bătălie se aruncă bancnote mototolite către pariorul câștigător.

Arenele de luptă trebuie să fie acum echipate cu aparate speciale unde câștigătorii își pot colecta banii fără a avea de-a face cu mulțimea.

„Dacă cocoșul tău câștigă, ieși din arenă ca un dur, ai o imagine de macho”, spune crescătorul de cocoși Edwin Lumbres, umflându-și pieptul. „Dar dacă pierzi, lași capul în jos și te târăști afară”.

"Până la moarte"

Pasionații apără acest sport ca parte integrantă a culturii naționale.

Însă Katrina Del Espiritu Santo, de la asociația PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), militează pentru interzicerea acestei practici considerate crude, în care păsările sunt „forțate să lupte până la moarte”.

Dar, în Filipine, eforturile activiștilor nu au efect. Cocoșii de luptă rămân foarte apreciați, prețul unuia ajungând între 3.000 și 15.000 de pesos, (cca 50-150 euro) în funcție de palmaresul părinților săi.

Păsările de luptă sunt ținute în cuști cu plasă de sârmă în afara caselor din mediul urban, sau în adăposturi triunghiulare în ferme.

Adăposturi pentru cocoși de luptă la o fermă din Tanauan, Batangas, Filipine, 29 septembrie 2022. Foto: Jam STA ROSA AFP

Când arenele de luptă s-au închis la începutul pandemiei, mulți crescători mici care nu-și mai permiteau să-și hrănească animalele au fost nevoiți să le vândă la prețuri scăzute, sau să le mănânce. Alții au recunoscut că au organizat lupte ilegale pentru a avea ce pune pe masă.

Sursă importantă de bani la bugetul țării

Pentru a reînvia tradiția și pentru a aduce venituri în buzunarele golite de pandemie ale statului, fostul președinte Rodrigo Duterte a eliberat autorizații pentru organizarea de lupte online.

Luptele „e-sabong”, difuzate 24 de ore pe zi, au avut loc în arene fără spectatori, iar pariurile se făceau de pe telefoanele mobile.

Popularitatea sportului a explodat, la fel ca și câștigurile. Guvernul a încasat 640 de milioane de pesos pe lună din taxe de intrare, potrivit președintelui său de atunci.

Charlie Ang, care coordonează platforma Lucky 8 Star Quest a declarat într-o anchetă a Senatului că filipinezii pariază zilnic între unu și două miliarde de peso pe platforma sa, reprezentând aproximativ 95% din pariuri.

Dar 34 de angajați din acest sector au dispărut în acest an, iar presa locală a relatat că este vorba de oameni care s-au sinucis pentru că au pierdut banii pariați la luptele de cocoși.

Sub presiunea mass media, domnul Duterte a fost nevoit să oprească luptele online, cu puțin timp înainte de încheierea mandatului său, în iunie a.c.

Pe măsură ce restricțiile s-au redus, guvernele locale au permis treptat arenelor tradiționale să reia luptele, o adevărată bucurie pentru milioane de filipinezi.

„Oamenii erau supărați pentru că le-a fost luată distracția favorită”, declară Dondon Clanor, un pătimaș al luptelor de cocoși în vârstă de 45 de ani. „Acum toată lumea este fericită...”.

Mai puțin, probabil, cocoșii...

 

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24