Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila, despre infecțiile nosocomiale: Trebuie să ne hotărâm ce dorim - să știm realitatea sau modelul demagogiei?

Alexandru Rafila.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandru Rafila

Cinci români mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale, a spus, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a anunțat, într-o conferință de presă, că a finalizat raportul despre infecțiile nosocomiale din spitale, document cerut săptămâna trecută de premierul Nicolae Ciucă, după decesele de la Cluj Napoca și Mureș.

Ministerul Sănătății a finalizat raportul solicitat de către premier în privința infecțiilor nosocomiale din spitale, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. "O să facem acest raport pentru primul ministru, dar nu putem să avem două lucruri opuse ca principiu: să încurajăm raportarea și să luăm măsuri pentru dispariția acestor infecții, care nu pot fi eliminate în nicio țară. Dacă acest lucru face parte dintr-un scenariu de a exercita o presiune publică asupra autorităților, nu va face posibil scenariul corect. ", a spus Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, România raportează în prezent 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

 

România în momentul de față, după o evoluție crescătoare, raportează 1% din cazurile externate ca fiind asociate infecției în spitale. Media în UE e 7%. La noi a crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt anual 37.000 de decese asociate infecțiilor din spitale, iar numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare. România are circa 5% din populația UE și atunci numărul deceselor atribuibile infecțiilor ar fi de circa 1.700”

 

Ministrul Sănătății a mai spus că managerii care raportează infecțiile trebuie încurajați, iar aceste raportări nu trebuie să fie folosite pentru a reduce încrederea în sistemul medical. Rafila a adăugat că a pus în dezbatere publică un ordin de ministru potrivit căruia la evaluarea anuală a managerilor, unul dintre criterii va fi tocmai raportarea infecțiilor.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat, în urmă cu o săptămână, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, el cerând Ministerului Sănătăţii ca până la finele acestei săptămâni să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale.  Premierul a mai cerut un plan naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale.