Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, pe primul loc în UE la decese în accidente rutiere

Cu 92 de decese la un milion de locuitori, în 2021, România este pe primul loc în UE la capitolul morți în accidente rutiere, arată datele publicate recent de Comisia Europeană.

Cele mai sigure drumuri din UE sunt în Suedia, unde rata deceselor este de 20 la un milion de locuitori și în Danemarca, cu 22 de decese la un milion de locuitori. Media UE este de 45 de decese la un milion de locuitori.


Sursa imaginii: 
Eurostat, 2022

Aproximativ 19.900 de persoane au fost ucise pe drumurile din UE anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 6 % față de 2020, mai arată datele Comisiei Europene. Acest lucru vine în contextul în care, între 2019 și 2020, a fost înregistrată o scădere anuală fără precedent de 17%.

Valorile din ultimii doi ani au fost puternic influențate de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei.

Comisia Europeană constată că pentru unele state membre, creșterea numărului de decese rutiere după blocaj este atât de semnificativă încât necesită o analiză mai aprofundată și măsuri urgente. În România, numărul deceselor din accidente rutiere a crescut cu 7% în 2021 față de 2020, dar în Slovenia, de pildă, această rată a crescut cu 43%.

Cifrele preliminare pentru primele șapte luni ale anului 2022 indică faptul că numărul deceselor pe șosele a crescut din nou, cu peste 10% în medie, comparativ cu anul 2021. Ținând cont de estimările de până acum, numărul de decese în accidente rutiere în 2022, la nivelul UE, este încă sub cea din anul 2019, anul  de dinaintea pandemiei. Cu toate acestea, fluctuațiile lunare fac dificilă o predicție exactă pentru întregul an.

Ritmul actual al schimbărilor este insuficient pentru a îndeplini obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul de decese până în 2030.