Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Avem un avertisment din partea ECDC că urmează un nou val de infectări cu SARS-CoV-2 în Europa" (interviu)

"Avem un avertisment din partea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor că urmează un nou val de infectări cu sars cov 2 în Europa, care confirmă și analiza mea privind probabilitatea debutului unui nou val epidemic în România în următoarele 2 săptămâni. Nu știm cât de sever va fi acest val și nici cum va evolua, având în vedere că în România doar 14% din populație este vaccinată cu 3 doze", spune la RFI, cercetătorul Octavian Jurma. Acesta recomandă revenirea la masca in spațiie închise și menținerea distanțării fizice. 

 

Potrivit cercetătorului Octavian Jurma, Guvernul României nu are nici măcar anunțată o dată la care vaccinul anticovid bivalent, de la Pfizer sau Moderna, va fi disponibil pentru populație, în vreme ce țările din jurul nostru, inclusiv Bulgaria, își vaccinează deja populația.

"Suntem singura țară din Europa care nu are vaccinul bivalent- care contine atât varianta originală cât și varianta împotriva Omicron-BA5. Accesul la boosterul actualizat este esențial, mai ales pentru persoanele trecute de 50 de ani și/sau cu sistemul imun compromis. (...) Diferența între o apărare cu booster și una fără booster în față unui nou val pandemic, este similară cu un război de apărare în cazul în care mobilizarea forțelor se face înainte de asaltul inamicului sau după asaltul inamicului.
Topol analizează și datele din cele articolele care arată că nu există o diferența seminificativa între imunitatea pe termen scurt dobândită printr-un booster cu vaccinul original și cel cu vaccin bivalent. E o întreagă discuție aici legată și de fenomenul "antigenic sin" în care nu vreau să întru, dar e important de subliniat că aceste date trebuie interpretate în context:
1. Boosterul bivalent conține și vaccinul original
2. Imunitatea se maturizează și se diversifică timp de până la 6 luni după vaccinare/infectare
și, cel mai important,
3. Boosterul crește imunitatea și față de noile versiuni indiferent de formă în care este administrat.
Mesajul aici este că boosterul este foarte important dacă a trecut mai mult de 6 luni de la ultimul vaccin sau ultima infectare, indiferent de varianta de vaccin folosită.", spune Octavian Jurma.

Ascultă aici interviul integral: