Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stop dezinformării: Nu, franceza nu a fost eliminată acum de pe bancnotele din Algeria, ci din 1970 !

bancnota_algeria.jpg

Sursa imaginii: 
Les Observateurs / France24

Începând de marți, 1 noiembrie, fotografia unei noi bancnote algeriene, în valoare de două mii de dinari, a fost publicată și distribuită pe rețelele de socializare, cu mențiunea ”Banca Algeriei înlocuiește inscripțiile în franceză cu engleza pe bancnota de 2000 de dinari”. Postarea a provocat indignarea mai multor personalități și mijloace mass-media din Franța, ca și cum modificarea s-ar fi produs abia acum. În realitate, bancnotele în Algeria nu mai sunt inscripționate în franceză încă din anii 1970, transmite redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24.

Verificarea faptelor, pe scurt

• De marţi, 1 noiembrie, anumiți jurnalişti din Franţa publică o fotografie a noii bancnote de 2.000 de dinari emisă de Banca Algeriei. Ei deplâng dispariția limbii franceze în favoarea englezei pe această nouă bancnotă.

• Retransmisă de agenția de presă turcă Anadolu și de postul Sud Radio, informația a fost comentată și de Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului politic France Insoumise.

• În realitate, franceza nu a mai apărut pe bancnotele algeriene din 1970. Din acel an și înainte de introducerea limbii engleze, bancnotele algeriene erau scrise doar în arabă.

 Detaliile verificării

„Nu mai există o limbă comună”: așa a comentat Jean-Luc Mélenchon miercuri această fotografie pe contul său de Twitter. În postare, vedem o parte din noua bancnotă algeriană cu mențiunea în engleză „două mii de dinari”. Liderul France Insoumise regretă că această limbă vine, potrivit lui, să înlocuiască franceza.

Tweetul lui Jean-Luc Mélenchon preia, de fapt, informații transmise cu o zi înainte, marți, 1 noiembrie, în special de Sud Radio, agenția de presă turcă Anadolu și jurnalistul George Malbrunot.

Au decis cu adevărat autoritățile algeriene să înlocuiască franceza cu engleza pe noile bancnote?

Publicația ”Jurnalul oficial” din Algeria a anunțat pe 23 octombrie 2022 emiterea a două bancnote comemorative de 2.000 de dinari cu ocazia „desfășurării la Alger a celei de-a 31-a sesiuni ordinare a summit-ului Ligii Statelor Arabe” și „60 de ani de independenţă”. Textul prevede ca valoarea să fie scrisă în arabă pe aceste două bancnote, însoțită de cuvintele în limba engleză: „două mii de dinari”.

O fotografie a celor două bancnote a fost publicată de agenția de presă algeriană Algérie Presse Service.

Nici urmă de franceză din anii 1970

În realitate, dispariția limbii franceze de pe bancnotele algeriene nu este deloc recentă. Pe site-ul Numizon, care postează fotografii cu diferite bancnote din lume, descoperim că ultimele bancnote algeriene scrise în franceză datează din 1970.

Și așa cum se poate vedea și pe site-ul Băncii Algeriei, toate bancnotele emise de atunci sunt scrise în arabă.

Prin urmare, franceza nu a fost înlocuită cu engleza pe noile bancnote algeriene. Aceste monede comemorative sunt de fapt primele care poartă inscripții într-o altă limbă decât araba de mai bine de 50 de ani.

 

Traducere de Adriana petrescu după articolul publicat de France24