Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O dispută de familie pune sub semnul întrebării viitorul vilei romane cu o pictură murală de Caravaggio

caravaggio.jpg

Vila Casino dell'Aurora Villa Boncompagni Ludovisi din Roma va fi scoasă la licitație la începutul anului viitor
Sursa imaginii: 
AFP – Vincenzo Pinto/AFP via RFI

O vilă din secolul al XVI-lea, cu singura pictură pe tavan cunoscută în lume ca fiind realizată de Caravaggio, nu a reușit să atragă un cumpărător, în ciuda a patru licitații ordonate de instanță în mai puțin de un an.

Villa Aurora – numită astfel ca omagiu zeiței romane a zorilor – este în centrul dispute între moștenitori: o prințesă născută în Texas și fiii ei vtregi, după moartea Prințului Nicolo Boncompagni, a cărui familie o deține de patru sute de ani.

Prețul cerut inițial a fost de 471 milioane de euro, dar a fost redus, de fiecare dată când a fost scoasă la licitație, până la 241 milioane de euro.

Aceasta ar urma să fie scoasă din nou la licitație, online, pe 12 ianuarie, pe un site care se ocupă de proprietăți care se află în faliment. Noul preț de început este de 105 milioane de euro.

Un testament contestat

A treia soție a Prințului Nicolo, Prințesa Rita Boncompagni Ludovisi, americancă, se contrazice cu cei trei fii ai soțului său asupra tutelei proprietății.

Cei trei au contestat testamentul tatălui lor, în care se spunea că ea va putea locui în vila cu trei etaje pentru tot restul vieții ei și că, dacă vila va fi vândută, câștigurile să fie împărțite între prințesă și fiii ei vitregi.

Vila, care nu a fost niciodată deschisă publicului, găzduiește singura pictură pe tavan, care a supraviețuit timpului, a artistului secolelor al XVI-lea și al XVII-lea Michelangelo Merisi, cunoscut drept Caravaggio.

Un nou film italo-francez despre celebrul pictor, regizat de Michele Placido, urmează să fie lansat.

Pictura în ulei de pe tavan este estimată la 310 milioane de euro. Aceasta îi prezintă pe zeii Jupiter, Neptun și Pluto în jurul unui glob translucid înconjurat cu o panglică ce înfățișează semnele zodiacului.

Prințesa Rita a spus că potențialii cumpărători achiziționează un Caravaggio, cu o casă la pachet.

Nicio intervenție din partea statului

Iubitorii de artă cer de multă vreme implicarea statului italian, care are opțiunea de a cumpăra proprietatea la prețul cerut, odată ce licitarea eșuează.

Ei susțin că numeroasele comori artistice din interiorul vilei ar trebui să fie disponibile publicului larg. Până acum, statul nu a intervenit pentru a achiziționa imobilul cu unsprezece camere.

Villa Aurora a fost concepută inițial, în 1570, drept cabană de vânătoare, iar mai apoi vândută Cardinalului Francesco Maria del Monte, care l-a angajat pe Caravaggio pentru a decora o cameră mică de la primul etaj, folosită pentru experimente de alchimie.

Familia nobiliară Ludovisi a achiziționat proprietatea de la Del Monte în 1621.

Alte opere de artă notabile includ o statuie a lui Pan, atribuită lui Michelangelo, care întâmpină vizitatorii vilei pe drumul de pietriș de la intrare.

O altă frescă de tavan uriașă, a artistului baroc Giovanni Francesco Barbieri, cunoscut sub numele de Guercino, domină holul de la intrare, reprezentând-o pe Aurora în carul său.

Există și o scară realizată de Carlo Maderno, unul dintre arhitecții Bazilicii Sf. Petru. Alte lucrări de Domenichino, Pomarancio și Viola împodobesc peisajul.

Prințesa Rita recunoaște că familia este conștientă de faptul că neînțelegerile asupra proprietății dăunează tuturor.

Ea spune că este încrezătoare că dezacordurile vor fi soluționate, posibil înainte de următoarea licitație, și că se va găsi o nouă strategie pentru Villa Aurora.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.