Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


APADOR-CH: Proiectul de lege privind securitatea cibernetică militarizează Internetul

apador_ch_lege_securitate_cibernetica_militarizeaza_internet.jpg

Proiectul privind securitatea cibernetică, criticat de un ONG care apără drepturile omului
Proiectul privind securitatea cibernetică, criticat de un ONG care apără drepturile omului
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Organizația APADOR-CH critică proiectul de lege privind securitatea cibernetică. Documentul pus în dezbatere publică de Ministerul Cercetării și Digitalizării acordă atribuții sporite Ministerului Apărării Naționale (MApN), lucru ce se poate dovedi periculos într-o societate democratică, atrage atenția ONG-ul, care vorbește despre o tendință de militarizare a spațiului cibernetic.

Directoarea executivă a organizației APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, spune la RFI care sunt problemele din proiectul de lege privind securitatea cibernetică: ”Multe dintre prevederi sunt foarte neclare și vagi, inclusiv pe partea de atribuții și aici aș menționa SRI-ul, dar asta este o altă poveste, dar sigur, legiuitorul românesc în ultima perioadă ne-a obișnuit cu acest mod de legiferare foarte neclar. Pe de altă parte, din punctul nostru de vedere, așa cum am citit noi legea, conține și prevederi periculoase, în sensul în care noi vedem, citind această lege, o tendință de militarizare a spațiului cibernetic, prin atribuții sporite acordate MApN, sunt atribuții de coordonare, control și inclusiv reglementare a spațiului virtual civil și nu ne dorim să fim apărați de militari, ne dorim să fim apărați inclusiv în spațiul virtual de civili care eventual au și expertiză în acest domeniu”.

Ea precizează că ”proiectul de lege prevede că el se aplică atât rețelelor și sistemelor informatice deținute de autorități și instituții publice, dar se mai referă și la persoanele juridice care furnizează servicii publice ori de interes public. Ce înseamnă acest lucru? Poate include absolut orice, inclusiv rețele și sisteme care nu au legătură cu securitatea națională. Ce înseamnă această persoană juridică? Orice firmă privată, orice ziar, orice ce, ce înseamnă? Mai sunt și alte prevederi pe care le-am sesizat. Se vorbește despre acest consiliu consultativ care este în subordinea CSAT, care este un organ consultativ care emite hotărâri obligatorii. Un organ consultativ nu poate emite hotărâri obligatorii (...). Apoi, sunt și altele, cu privire la recrutarea și instruirea furnizorilor de Internet, acel articol 30 din proiectul de lege, care nouă ni se pare foarte prost scris, pentru că nu înțelegem ce a vrut să spună legiuitorul, că MApN va stabili printr-o lege pe care urmează să o inițieze ce? Că o să convoace mediul privat, ca să-l formeze și să-l instruiască periodic? Mi se pare excesiv”.

 
Georgiana Gheorghe, despre proiectul de lege privind securitatea cibernetică