Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Rămasă fără un ochi în urma unui atentat, Fatima continuă să învețe: ”Nu mă dau bătută”

afganistan.jpg

Fatima (17 ani) în timpul interviului acordat AFP la locuința sa din Kabul, Afganistan, 7 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Wakil KOHSAR AFP via France24

Rănită grav și rămasă fără un ochi dar și fără mulți din prietenii ei în urma unui atac care a avut loc în școala ei din Kabul, Fatima Amiri a obținut una dintre cele mai mari note de admitere la universitate, o lună mai târziu. Fata afgană de 17 ani aparținând comunității minorității șiite hazara, comunitate vizată în mod regulat de atacuri, a acceptat să vorbească deschis cu reporterul AFP, pentru a încuraja fetele tinere să-și continue studiile în ciuda „restricțiilor care le vor sta în cale” și pentru a le încuraja. „să-și facă auzite vocile”.

Pe 30 septembrie, un atacator sinucigaș s-a aruncat în aer în clădirea unde fata se pregătea pentru examenele de admitere la facultate. Cel puțin 54 de persoane au fost ucise, dintre care 51 de fete care tocmai erau adunate în fața sălii de clasă pentru a le separa de băieți, potrivit ultimului bilanț al ONU. Atentatul nu a fost revendicat.

Educația este o problemă extrem de sensibilă în țara cu majoritate sunnită, unde învățământul secundar (gimnaziu și liceu) a fost interzis fetelor de la întoarcerea talibanilor în august 2021. Noii lideri ai țării au impus și reguli foarte stricte privind conduita femeilor, inclusiv obligația de a purta veștmântul islamic în public, de preferință, burqa.

Cei șase membri ai filialei regionale a grupării jihadiste Statul Islamic, EI-K, care au fost acuzați că au fost implicați în atac, au fost uciși recent de talibani. Această grupare îi consideră pe hazari ca fiind eretici.

La o lună de la explozie, Fatima se numără printre cei mai buni dintre cei 106.000 de studenți înscriși la concurs anul acesta.

Ea spera să se claseze în primii 10, așa cum a reușit în timpul simulărilor, dar impactul atacului a fost unul mare în pregătirea ei.

Rănită la cap în timpul exploziei, Fatima și-a pierdut un ochi și nu mai aude cu o ureche, pe care o ascunde sub un văl albastru. Câțiva dintre prietenii ei apropiați au murit în atac.

„Mă bucur că am reușit în domeniul ales, IT, dar nu sunt mulțumită de nota mea, voiam mai mult”, explică tânăra.

Vrea să studieze în străinătate

În ziua examenului, „se împlinea o lună de când nu mai reușisem să studiez” și „psihic, impactul a fost mare, din cauza faptului că mi-am pierdut prietenii”, dar exista și un disconfort cauzat de „durerile fizice de după operații”, a mai spus ea, înainte de a izbucni în lacrimi.

Alături de ea, tatăl ei Sayyed Hussain Agha s-a declarat „foarte mulțumit” de rezultatele obținute de fiica sa.

„Am încurajat-o să meargă la examen și am încercat să o liniștim, în ciuda faptului că a plâns și în seara dinaintea examenului”, a spus acesta.

Acum, Fatima speră să studieze în străinătate.

„În Afganistan, condițiile sunt dure pentru toată lumea, dar pentru fete sunt și mai dure. Pe măsură ce școlile sunt închise, motivația ne este spulberată în fiecare zi, nu putem reuși în domeniile alese, cursurile se reduc, fetele sunt obligate să poarte mască pentru a merge la universitate”, a spus ea.

Cu toate acestea, ea vrea să continue să „lupte”. Când au fost anunțate rezultatele, ea a spus că s-a dus la locul exploziei pentru a aduce un omagiu prietenilor ei decedați: „Am pierdut multe: pe cei dragi, mi-am pierdut ochiul. Dacă mă dau bătută, aceste pierderi vor fi în zadar...”

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24