Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliția turcă a arestat principalul suspect în atacul cu bombă de la Istanbul

atac_istanbul.jpg

Sursa imaginii: 
Faytuks News

O explozie a avut loc duminică pe una dintre cele mai aglomerate străzi pietonale din centrul Istanbulului, relatează Reuters. Cel puțin 6 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite. "Un atac perfid cu bombă", a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan, înainte de a pleca la summitul G20 din Indonezia.

Update 8:57: Ministrul turc de interne anunță că principalul suspect pentru atentatul de la Istanbul soldat cu șase victime a fost arestat. Oficialul turc a acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan că a provocat atacul cu bomba de pe Istiklal - principala artera comerciala din Istanbul.

Din informatiile date anterior de preşedintele Recep Tayip Erdogan şi de vicepreşedintele Fuat Oktay o „femeie” este responsabilă pentru acest atac, care nu a fost revendicat. In urma deflagratiei 81 de persoane au fost rănite, jumătate dintre ele necesita spitalizare.

PKK, considerată organizaţie teroristă de Ankara, dar şi de aliaţii săi occidentali, între care Statele Unite şi Uniunea Europeană, luptă împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor ’80 şi a fost considerată deseori responsabilă de atacuri sângeroase comise pe teritoriul turc.     

Update 19.23 MAE: Nu sunt cetățeni români printre victimele exploziei din Istanbul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că nu au fost identificați cetățeni români printre victimele exploziei din Istanbul. De asemenea, la nivelul Consulatului General nu au fost recepționate solicitări de asistență în legătură cu acest incident. Reprezentanții Consulatului General al României la Istanbul continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență, dacă situația o va impune, mai transmite MAE.  Zona în care a avut loc explozia este una frecventată de numeroşi turişti.

Update 19.20: Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe după explozia din Istanbul

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică seara un mesaj de condoleanţe pentru familiile victimelor exploziei care a zguduit centrul Istanbulului. „Suntem profund întristați de veștile îngrozitoare care vin de la Istanbul. Condoleanțe tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi în această tragedie și însănătoșire rapidă răniților. România este alături de locuitorii din Turcia în această perioadă dificilă”, se arată în mesajul președintelui. 

Știrea inițială:

O explozie a zguduit, duminică, centrul Istanbulului. Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, sunt 6 morți, iar explozia ar putea fi un act de terorism.

În imaginile surprinse de amatori și difuzate de presa locală și în social media se aude o bubuitură puternică urmată de flăcări. Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a precizat că explozia a avut loc aproximativ la ora locală 16.20 şi că s-a soldat cu morţi şi răniţi.

Ulterior, acesta a revenit și a spus că potrivit primelor rapoarte, 4 persoane și-au pierdut viața și alte 38 au fost rănite în explozia care a avut loc pe strada Istiklal. Pe imaginile apărute pe rețelele de socializare se vede exact momentul exploziei. Pe alte imagini surprinse de camerele de supraveghere se vede ce pare a fi un bagaj lăsat de cineva, iar explozia pare să se producă în acel loc.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat un „atac josnic” care a făcut „șase morți și 58 de răniți”, a spus el la tv, relatează AFP. "Autorii acestui atac josnic vor fi demascați. Poporul nostru să fie sigur că autorii vor fi pedepsiți", a spus el, la doua ore după explozia de pe strada comerciala Istiklal, potrivit agenției Anadolu. Erdogan a adăugat că, în baza informațiilor inițiale ale guvernatorului Istanbulului, Ali Yerlikaya, explozia de la Istanbul ar putea fi suspectată drept un act de terorism.

De asemenea, Erdogan a precizat că observațiile inițiale arată că o femeie ”a jucat un rol” în explozia de pe Bulevardul Istiklal.

Autorităţile turce au dat o interdicţie pentru site-urile de ştiri locale şi pentru reţelele sociale să prezinte imagini de la faţa locului. Semiluna Roşie a anunţat că a fost trimis sânge la spitalele unde sunt internaţi răniţii şi că nu este nevoie de donaţii, pentru moment.

Imagini cu puternic impact emoțional!