Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu știe câte mame minore are și nici nu vrea să afle

mame_minore.jpg

Mamă minoră în România
Sursa imaginii: 
Facebook/ Salvați Copiii România

Guvernul României a decis vineri că nu consideră oportună înființarea unui Registru național al gravidelor și mamelor minore, propunere initiată de parlamentarele USR Oana Țoiu și Monica Elena Berescu. Decizia Executivului vine în contextul în care România se află de ani buni în topul țărilor din UE cu mame mai tinere de 15 ani. 

În încercarea de a obține date concrete, ONG-urile se blochează în refuzurile de cooperare din partea autorităților sau în informațiile incomplete date de instituțiile statului. Activiștii ajung astfel să ducă o muncă de detectiv care le oferă acces doar la o parte din datele care reflectă situația gravă în care se găsește România la acest capitol: una din trei mame minore din România a fost născută tot de o mamă minoră, iar două din 10 au mai mult de un copil.

Și acesta este doar vârful icebergului după cum urmează să aflați de la la Tânăr în Europa de la Andreea Braga, coordonatoare advocacy la Centrul Filia, Marinela Rață Panaite cofondator la Asociația Dream Project Romania și George Roman, director programe Organizația Salvați Copiii România.