Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalele franceze se confruntă cu cea mai gravă epidemie de bronșiolită din ultimii zece ani

În acest an, bronșiolita a ajuns devreme în Franța, 92% din cazuri afectând nou-născuții.

În acest an, bronșiolita a ajuns devreme în Franța, 92% din cazuri afectând nou-născuții.
Sursa imaginii: 
Sursa foto: Christophe Archambault/AFP

Spitalele franceze se confruntă cu o nouă epidemie, numărul cazurilor de bronșiolită fiind la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, determinând autoritățile de sănătate publică să emită o alertă la nivel național.

Cauzată de un virus, bronșiolita este o infecție pulmonară, frecventă la sugari și copiii mici, manifestându-se prin inflamarea și congestionarea celor mai mici căi respiratorii mici, adică a bronhiolelor.

Bronșiolita începe cu o răceală caracterizată de tuse și respirație rapidă, șuierătoare. Deși majoritatea cazurilor nu sunt severe, bronșiolita se poate agrava și necesita spitalizare.

O boală venită mai devreme anul acesta

Boala virală a ajuns în Franța neobișnuit de devreme anul acesta, reprezentând jumătate din totalul de internări de urgență la copiii sub doi ani și punând presiune pe sistemul serviciilor medicale pediatrice.

Santé Publique France, condusă de Ministerul Sănătății, a declarat că rata de infecție în săptămâna 31 octombrie-6 noiembrie a fost cea mai mare din ultimii zece ani.

92% dintre cazuri au fost sugari cu vârsta sub un an, autoritățile avertizând că epidemia nu pare să se termine curând.

Confruntat cu și copleșit de valul de bronșiolită, sistemul de servicii pediatrice a fost nevoit să transfere bebelușii în instituții aflate la sute de kilometri de casele lor.

Chiar dacă toată Franța a fost lovită de valul viral, autoritățile spun că epidemia se resimte cel mai mult în nordul țării.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI .