Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un „Erasmus al voluntarilor” s-a lansat la București (VIDEO)

La Bucureșți s-a lansat proiectul pilot al serviciului civic european, care le va permite tinerilor din România să încerce să facă o formă de serviciu civic, după modelul existent în Franța, alături de tineri veniți din Franța. 

Prezent la București, Benjamin Sibille, fondator al Colectivului pentru un Serviciu Civic European, a explicat pentru RFI de ce este de important acest proiect la scară europeană: 

Serviciul Civic European este un program care a început ca o inițiativă a tinerilor. Colectivul pentru un Serviciu Civic European pe care l-am fondat în 2018, era format doar din tineri care, în principal, au făcut un Erasmus, și care ei înșiși făceau acest serviciu civic care exista în Franța. Ei doreau să creeze oportunitatea pentru toți tinerii din Uniunea Europeană – deci nu doar celor aproximativ 9.000 de tineri care sunt plecați cu Erasmus, ci pentru cele 4,6 milioane de tineri europeni – să aibă o experiență într-o altă țară europeană și acest lucru să se petreacă printr-o experiență de tip serviciu civic. Acest lucru înseamnă să se angajeze full time și, în același timp, cineva să aibă grijă de ei, pentru a face activități de interes general pentru societate”.

El a mai explicat că: „ideea unui serviciu civic european înseamnă două lucruri: în primul rând, de ce să nu folosești un instrumentele naționale care funcționează și să schimbi voluntari între țări. Asta ar fi primul lucru. Și să ajuți țările care deja au acest tip de instrument să-l dezvolte. Iar al doilea lucru, marea ambiție este să spunem că toți tinerii, dacă vor, pot să plece să facă un serviciu civic în orice țară din UE. Și pentru a o face, propunem acest serviciu civic european”. 

 

 

Proiectul urmează să fie lansat și în alte orașe din România, printre care Constanța, Timișoara, Cluj.

În prezent, statele membre au la dispoziție Corpul European de Solidaritate, program de voluntariat în cadrul căruia pot participa doar 30.000 de tineri pe an, explică Benjamin Sibille. Așa că unele state, printre care Franța, Italia, Germania, au decis crearea unui serviciu civic național, în cadrul căruia pot participa și mai mulți tineri. Mai mult, un serviciu civic european ar însemna o îmbinare a celor două programe, astfel încât tot mai mulți tineri, din toate păturile sociale, să poată lua parte la un astfel de schimb. 

Pentru că România nu are un astfel de mecanism, proiectul pilot s-a desfășurat prin intermediul Corpului European de Solidaritate. De aceea, Benjamin Sibille speră că inițiativa va deveni un program național susținut de Guvernul român, pe modelul deja existent în Franța, Germania.

Deocamdată, în această fază a proiectului sunt implicate 12 organizații de tineret autohtone, printre care GEYC, Consiliul Național al Tineretului, Fundația Națională a Tineretului. Deja, prin intermediul programului au venit patru francezi ca voluntari în România, iar trei români sunt deja în Franța. Anul viitor, organizatorii speră să crească numărul de participanți. 

 „Ce facem noi în cadrul Serviciului Civic European: Principalul nostru scop, principala țintă, este să vorbim cu tinerii din școli și licee despre subiecte cum ar fi sustenabilitatea și avem tot felul de activități de educație non-formală și interactive astfel încât să popularizăm acest subiect în școli și licee. Creăm conținut digital ca să știe nu numai ei ci și toți ceilalți cu ce ne ocupăm noi. Stăm în București timp de șase luni, până la sfârșitul lui martie, și apoi vom merge în Franța și sperăm să facem același lucru la fel de bine”, explică Mihnea, unul dintre voluntarii români participanți la proiect.

Ideea unui serviciu civic european a fost lansată de președintele francez Emmanuel Macron, în 2021.  

Acest proiect este foarte important pentru că arată că putem să profităm și mai mult de mobilitățile europene. Putem să învățăm unii de la ceilalți, putem să dezvoltăm activități de voluntariat la nivel european și, în același timp, să creăm o comunitate europeană în care tinerii, în mod special, se cunosc între ei și dezvoltă activități comune. Cred că este un proiect-pilot care va deveni ulterior un program care va demonstra că trebuie să susținem schimburile între tineri la nivel european”, a explicat pentru RFI europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Astfel, ar exista posibilitatea ca tinerii să facă șase luni de serviciu civic în țara lor și să se pregătească să mai facă încă șase luni într-o altă țară a UE. Asta înseamnă că trebuie să existe posibilitatea de a le oferi un loc de muncă pentru a face acest tip de voluntariat și de a pune în practică un serviciu civic.

Voluntariatul, în mod normal, așa cum sugerează și legislația pe care o avem, care nu e rea, de voluntariat, ar trebui să fie o activitate în care măcar costurile să le ai plătite: cazare, masă. Aceste costuri ar trebui să fie plătite de organizația în care te duci. Voluntariatul nu ar trebui să fie un surogat pentru un loc de muncă și nici să încerce să creeze condiții de muncă pe gratis”, explică Dragoș Pîslaru, europarlamentar Renew Europe și copreședinte REPER.

 

Ascultă și varianta audio

Ce spun tinerii participanți la proiect, vezi în materialul video de mai jos: