Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Tinerii trebuie să știe că atunci când aleg țigara electronică și se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut

tigara_electronica.jpeg

Sursa imaginii: 
pexels.com

România a marcat joi Ziua Națională fără tutun. Peste 30% dintre românii peste 15 ani  consumă curent o formă de tutun: țigări convenționale, dispozitive electronice sau produse de tutun încălzit, conform unui studiu Eurostat.  Medicul pneumolog Florin Mihălțan, președintele Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului și Tutunului, a declarat joi, într-o conferință de presă, că "în România există nu doar un asediu din partea industriei tutunului legat de țigara convențională, dar și o ofertă de produse alternative așa zise sigure. Tinerii noștri trebuie să știe că atunci când aleg țigara electronică și se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut".

Ziua Națională fără  Tutun este marcată, anual, în  a treia zi de joi din luna noiembrie, fiind un prilej de a aduce în atenția publicului consecințele pe termen lung, atât a fumatului activ, cu un trend ascendent vizibil la utilizarea dispozitivelor electronice și tutunului încălzit , cât și a fumatului pasiv.  În acest an, campania se îndreaptă către efectele negative ale fumatului asupra oamenilor și mediului, de la cultivarea tutunului, până la producție și consum.

Statisticile la nivel mondial sunt îngrijorătoare deoarece fumatul contribuie la încălzirea globală, fiind responsabil de eliberarea a peste 80 de milioane de tone de dioxid de carbon anual, 14 grade per țigară., cantitate echivalentă cu emisiile generate de 17 milioane de vehicule pe benzină. Popularizarea țigărilor electronice adâncește problema deșeurilor, deoarece ele conțin metale grele, plastic și baterii. Numărul fumătorilor din UE este încă ridicat- 26% din populația totală și 29% dintre tinerii europeni cu vârsta între 15 și 24 de ani fumează. 

În România, 40,4% dintre bărbați și 21,7% dintre femei consumă curent o formă de tutun: țigări convenționale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit.

„Un trend bine cunoscut îl reprezintă  consumul țigărilor neconvenționale, spune prof.dr.Florin Mihălțan, de la Institutul Marius Nasta din București, președintele Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului și Tutunului.

Prof.dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta din București, președintele Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului și TutunuluiSubprogramul de Prevenire și Combatere a Consumului de Tutun al Ministerului Sănătății se desfășoară în doar 6 unități sanitare: Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu București, Spitalul Victor Babeș Timișoara, Spitalul Județean Târgu Mureș, Spitalul Județean Focșani și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași. În aceste centre se realizează consilierea specifică dependenței de tutun prin educație terapeutică, suport comportamental, asistență psihologică și farmacoterapie.

La nivel național încurajarea renunțării la fumat a continuat și prin activități de consiliere telefonică: linia Telefonică gratuită - Tel Verde STOP FUMAT: 0800878738628, activități de informare prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare: rețele de socializare, pagina de internet.

Numărul total de persoane care au apelat gratuit linia telefonică Tel Verde - STOP FUMAT în anul 2022 a fost de 4.229. S-a remarcat o creștere exponențială a numărului total de persoane care au accesat informații în mediul virtual, în vederea renunțării la fumat: octombrie 2022 – 69.841 persoane, 2021 – 87.389 persoane, 2020 – 81.826 persoane, 2019 – 37.510 persoane; cu toate acestea numărul total de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos la nivel național, în vederea renunțării la fumat, a scăzut semnificativ, comparativ cu anii precedenți: 2019 – 938 persoane, 2020 – 648 persoane, 2021 – 355 persoane, 2022,

semestrul I – 134 persoane. Situația este generată de perioada pandemică COVID-19, de numărului mic de unități sanitare implicate, dar, situația critică a ultimului an o reprezintă sistarea distribuției terapiei cu Vareniclină, singura opțiune terapeutică a acestui moment fiind

În cadrul Centrului Antifumat al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de consiliere psihologică  279 persoane în perioada ianuarie-octombrie 2022. 53 % s-au declarat abstinenți la finalul tratamentului.  Este  singurul centru din România în care persoanele dependente de tutun pot beneficia de consiliere psihologică specializată în ședințe de grup sau individuale.Specialiștii spun că renunțarea la fumat presupune combinarea următoarelor componente:

  • educație terapeutică: explicarea dependenței de tutun, a consecințelor asupra sănătății, a beneficiilor renunțării la fumat și a mecanismului de acțiune a terapiei specifice;
  • terapie cognitiv-comportamentală - identificarea factorilor comportamentali specifici
  • creșterea motivației și reducerea temerilor 
  • farmacoterapie

În scopul conștientizării adolescenților cu privire la riscul consumului de tutun Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este partener cu instituții de învățământ din București și județul Ilfov unde sunt prezentate materiale informative, cu privire la riscurile la care se expun în urma consumului de țigări convenționale, dispozitive electronice și produse din tutun încălzit. 

"În februarie 2020, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) u confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau vaping (EVALI) și 68 de decese atribuite acestei afecțiuni. CDC a identificat acetatul de vitamina E ca o substanță chimică ce produce îngrijorare și risc de dezvoltare a EVALI. Până la acest moment au fost identificate peste 2.000 de substanțe chimice în țigările electronice, dintre care marea majoritate sunt neidentificate. Pe lângă cofeina evidențiată în jumătate din produse, au fost identificate produse chimice toxice și pesticide cu efect iritativ asupra căilor respiratorii. Conform aceleași surse în 2022, 2,55 milioane de elevi de gimnaziu și liceu din SUA au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile, inclusiv 3,3% (380.000) dintre elevii de gimnaziu și 14,1% (2,14 milioane) dintre elevii de liceu.", se arată într-un comunicat de presă remis de Institutul Marius Nasta, de Ziua Națională fără Tutun.