Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezidențiat 2022 | Cele mai multe locuri și posturi, pentru medicina de familie (ministrul Sănătății)

poza_conferinta.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (centru), prof. Viorel Jinga, rector UMF Carol Davila, conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în MS și prof. dr. Cătălina Poiana, prorector UMF Carol Davila.
Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Peste 10.300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie susțin, astăzi, examenul de rezidenţiat. Concursul a fost organizat în şase centre universitare medicale: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Rezidențiatul din acest an ține cont de nevoile pe care le are România: mai mulți medici de familie, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. 

Anul acesta s-au înscris la concurs 10.330 de candidaţi. Aceştia vor concura pentru un număr de 5.866 locuri şi posturi din cadrul unităţilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară şi 511 locuri şi posturi pentru domeniul farmacie. Concursul se desfăşoară în şase centre universitare medicale: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Examenul va avea o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

Limita de promovabilitate a concursului de rezidenţiat va fi menţinută în acest an la 60%, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul "în vederea creşterii calităţii academice" a rezidenţilor, a precizat duminică ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru RafilaMedicina de familie are, întotdeauna, cele mai multe locuri alocate, a precizat Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, există 700 de localități fără medici de familie, în timp ce în 47% dintre localități nu au suficienți medici de familie. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Limita de promovabilitate a concursului de rezidenţiat va fi menţinută în acest an la 60%, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul "în vederea creşterii calităţii academice" a rezidenţilor, a precizat ministrul Sănătăţii. Rezultatele vor fi afișate în cursul zilei de astăzi.