Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Copiii au luat locul miniștrilor la ședința de guvern. Ce proiecte au propus

guvernul_copiilor.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maria Madalina Turza

Palatul Victoriei a devenit, pentru o zi, Guvernul Copiilor. Cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor copilului, marcată pe 20 noiembrie, membri ai Boardului Copiilor din România și copii ucraineni refugiați s-au reunit în ședință de Guvern pentru a propune măsuri în beneficiul tuturor copiilor : cabinete medicale în şcoli şi cursuri de prim-ajutor, crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor în tribunale, participarea copiilor la Summit-uri internaţionale sau instruirea  poliţiştilor în relaţionarea cu copiii. Inițiativa aparține UNICEF România. Constituit la inițiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite orașe, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experiență variată în domeniul reprezentării.

 

Zece membri ai Boardului Copiilor din România şi doi copii ucraineni refugiaţi au fost luni, pentru o zi, miniştri ai copiilor într-o şedinţă de guvern moderată de Mădălina Turza, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului şi coordonator al Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile. Evenimentul a avut loc la Palatului Victoria, cu ocazia aniversării pe 20 noiembrie a Zilei internaţionale a drepturilor copilului, ce marchează 33 de ani de la adoptarea în cadrul ONU a Convenţiei cu privire la drepturile copiilor.

Karina și a asumat rolul de ministru al Sănătății și în această calitate a propus 

Iar răspunsul Rafaelei, ministrul Educației a fost:



O propunere a venit și din partea Ștefaniei, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Alte propuneri ale copiilor au fost : majorarea bugetului Ministerului Educaţiei pentru renovarea şcolilor, în special a celor din mediul rural, crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor în fiecare din cele 42 de tribunale din Romania, participarea copiilor la toate summiturile internaţionale, curricula şcolară actualizată cu informaţii în sfera competenţelor digitale şi a securităţii online, instruirea poliţiştilor pentru interacţiunile cu copiii, simplificarea procedurii de accesare a fondurilor europene şi linie de finanţare dedicată pentru copii şi tineri.

La ședința de guvern a copiilor au participat și doi copii miniștri în guvernul ucrainean. Renata are 10 ani și este din Odesa. Ca ministru ucrainean al Educației, ea a propus următorul proiect:



Kyra este ministrul Energiei din guvernul Ucrainei și ea a militat pentru susținerea de către România a Ucrainei în ceea ce priveşte problema electricităţii.



"Şedinţa de guvern a copiilor  a fost o lecţie de învăţare deopotrivă pentru noi, adulţii, dar şi pentru copii""Propunerile miniştrilor copii au arătat cât de importantă este vocea copiilor în luarea marilor decizii. Pentru ei, în schimb, exerciţiul de astăzi cu siguranţă va fi un reper şi o lecţie despre importanţa lucrului în echipă şi responsabilitatea luării deciziilor"    a spus Mădălina Turza, Consilier de stat.