Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se feresc medicii rezidenți să se mute în mediul rural (VIDEO)

Medicul Teodor Blidaru a explicat, la RFI, că una dintre marile probleme ale sistemului medical din România este lipsa medicilor în mediul rural și în orașele mici. 

 

Din estimările lui, sunt circa 30.000 de medici rezidenți, incluzându-i aici și pe cei de la Farmacie și Stomatologie, însă o problemă care apare în ceea ce îi privește este legată de o distribuție uniformă a lor în spitalele din întreaga țară. 

Mutarea unui medic dintr-un centru universitar mare într-un oraș mai mic sau în mediul rural îi lasă, în primul rând, pe medici fără posibilitatea de a-și dezvolta o carieră academică. 

„Nu există structură academică, educațională în orașele mai mici în ceea ce privește mersul ulterior, deci dezvoltarea unei cariere în orașele mai mici [e dificilă - n.r.]”. 

 

Medicul rezident amintește că, în urma unui sondaj, realizat anul trecut de către Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR), a reieșit că atunci când vine vorba de mutat din centrele urbane mari, problemele medicilor rezidenți țin și de vârsta la care rezidentul trebuie să își construiască o carieră, dar și de dificultatea de a muta familia într-un oraș mai mic. 

 

 

„În momentul de față nu există pachete de beneficii financiare și nefinanciare pentru un tânăr medic, pentru a se muta dintr-un centru universitar în care și-a făcut rezidențiatul într-un oraș mai mic sau poate chiar în mediul rural. În ceea ce privește mutarea familiei, poate niște beneficii în ceea ce privește cazare, transport…”, spune medicul rezident. 

În plus, amintește el, în centrele universitare echipa medicală e completă: „România are în continuare un mare deficit în anumite județe de anumite specialități, trebuie să rezolvăm aceste lucruri împreună, nu individual. Degeaba scoți posturi de chirurgi, dacă nu ai ATI-ști degeaba scoți postul de anumite specialități care au nevoie de suport”.

 

Beneficiile care îi fac pe tinerii rezidenți să rămână concentrați în orașele mari ai României dar și câteva idei care pot duce la o mai bună distribuire a lor puteți afla aici, în materialul integral.