
Social
Cupa Mondială din Qatar, un test pentru Twitter-ul lui Elon Musk
musk_twitter.jpg

CEO-ul Tesla și noul șef al site-ului de microblogging a asigurat încă din prima zi a evenimentului din Qatar, duminică, 20 noiembrie, că trebuie „să urmărim Cupa Mondială pe Twitter, fiindcă cea mai bună modalitate de a fi la curent (cu evenimentul)”. Observatorii și foștii angajați Twitter se tem, însă, că acest campionat va pune Twitter la pământ și că va exista un val fără precedent de mesaje rasiste și pline de ură.
Pentru Elon Musk, miza acestei Cupe Mondiale de Fotbal (20 noiembrie- 18 decembrie în Qatar), este mare. Competiția este unul dintre cele mai urmărite evenimente pe rețelele de socializare și va fi un test pentru noua eră Twitter, într-o perioadă de reducere drastică a personalului angajat. În 2021, fotbalul a fost cel mai comentat sport pe Twitter, cu mult înaintea baschetului, fotbalului american și baseballului împreună, amintea Twitter într-un comunicat de presă de la sfârșitul lunii octombrie, cu puțin înainte ca aproape întreaga echipă de comunicare să fie concediată de Elon Musk.
Twitter și afacerea cu fotbal
Doar Cupa Mondială din 2018 a sporit veniturile din publicitate ale rețelei cu 5% în trei luni, amintește Wall Street Journal.
„Echipele lucrează de câteva săptămâni pentru a pregăti totul pentru Cupa Mondială”, a postat Ella Irwin, vicepreședintele Twitter responsabil cu securitatea, cu puțin timp înainte de începerea primului meci al Cupei Mondiale, dintre Qatar și Ecuador.
Ea căuta astfel să-i liniștească pe fanii fotbalului care au fost surprinși de decizia lui Elon Musk de a închide sediul Twitter pentru weekendul din 20 noiembrie în urma seriei de demisii ale angajaților grupului. „Sunteți conștienți că pe 20 începe Cupa Mondială ???”, a răspuns un internaut care se îndoia cu privire la capacitatea rețelei de socializare de a asigura „cea mai bună acoperire posibilă” dacă sediul ar fi închis.
Acest schimb de replici cu Ella Irwin ilustrează măsura în care observatorii se tem că agitația creată de Elon Musk în cadrul Twitter va destabiliza platforma într-un moment critic.
Odată cu demisiile în serie, forța de muncă a Twitter-ului - peste 7.500 de angajați înainte de sosirea lui Elon Musk - „s-a redus la jumătate în câteva săptămâni”, menționează cotidianul britanic The Guardian. Au fost desființate echipe întregi: „Un inginer ne-a spus că secția sa trecuse de la 75 de oameni... la trei”, precizează Wall Street Journal.
În aceste condiții, „există o șansă din două ca o cădere majoră să afecteze Twitter în aceste două săptămâni de competiție”, a asigurat sub condiția anonimatului un fost angajat al rețelei de socializare, intervievat de The Guardian.
O treime din personalul care ar trebui să se asigure că site-ul poate rezista unui șoc în cazul creșterii puternice a postărilor - cum ar fi în timpul unei Cupe Mondiale de Fotbal - au fost destituite de noul CEO.
Liber la postări rasiste
Ceremonia de deschidere și înfrângerea Qatarului în fața Ecuadorului în primul meci al competiției nu au afectat Twitter. Dar acesta nu a fost cel mai așteptat joc. Jocurile echipelor din Brazilia, Germania sau chiar Franța, ar trebui să testeze și mai mult rezistența Twitter.
Pe de altă parte, începerea acestei „mari petreceri din fotbal” a stârnit un val de comentarii rasiste și pline de ură la adresa jucătorilor de culoare, cu repercusiuni reduse sau nule pentru autorii lor, remarcă Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH - Center for Countering Digital Hate), într-o analiză citată de The Guardian. Vedetele britanice Graham Sterling și Bukayo Saka au fost vizate de acest val de ură online, precizează CCDH.
Dintr-o selecție de 100 de tweet-uri raportate în 24 de ore care îi numesc pe jucătorii de culoare „negri” sau erau însoțite de emoji-uri cu o conotație clar rasistă, 99 au fost păstrate pe platformă, relatează The Guardian.
Cu toate acestea, regulile de moderare prevăd cenzura mesajelor de natură explicit rasistă. Numai că echipele de moderare au fost împuținate în urma deciziilor lui Musk. „Suntem foarte conștienți că Twitter funcționează cu un personal foarte mic și acest lucru se poate observa în numărul mare de mesaje de ură care nu sunt moderate”, rezumă Pica Johansson, specialist online în ură la Institutul Alan Turing din Londra, intervievat de The Guardian.
Libertate ”absolută”?
Desigur, rasismul împotriva sportivilor de culoare nu a apărut de când site-ul a fost preluat de Elon Musk: peste 55% dintre fotbaliștii de culoare au fost subiectul unor tweet-uri rasiste în timpul Campionatului European de fotbal din 2020 și Cupa Africii, menționează Fifa, într-un comunicat de presă publicat în aprilie 2022.
Dar promovarea de către Elon Musk a unei concepții „absolutiste” despre libertatea de exprimare pare să fi agravat și mai mult situația. A fost interpretat ca „un semnal de către toți rasiștii din lume că Twitter era gata să le accepte părerile”, declară cu regret Imran Ahmed, directorul CCDH, intervievat de Washington Post.
Conștient că un astfel de mediu toxic și plin de ură ar putea speria agenții de publicitate, Elon Musk a încercat să aplaneze puțin situația. El a asigurat astfel, vineri, 19 noiembrie, că tweet-urile pline de ură nu vor fi promovate de algoritmi și „că vor trebui căutate special pentru a le găsi”.
Este o garanție care nu i-a liniștit pe observatorii care se tem de creșterea urii în lume. „Toate tweet-urile identificate (ca rasiste) de CCHR au folosit pseudonimele jucătorilor insultați în mesajele lor de pe Twitter”, notează The Guardian. Cu alte cuvinte, jucătorilor le va fi greu să nu le vadă.
În 2010, Cupa Mondială de Fotbal a fost unul dintre primele evenimente care a dovedit utilitatea unui serviciu precum Twitter pentru a urmări în direct evenimente sportive majore. Site-ul și-a actualizat cu această ocazie toată arhitectura pentru a rezista mai bine la vârfurile de postări. Ediția din 2022 îi va dovedi lui Elon Musk că viziunea lui despre un Twitter cu o forță de muncă redusă, într-o lume digitală din ce în ce mai plină de ură, are limitele ei? Nimeni nu știe.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24