Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăria Capitalei declanșează operațiunea ”Ciorile din Cișmigiu”

cioara.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Păsările care fac mizerie în Parcul Cişmigiu ar putea fi alungate cu păsări de pradă, special antrenate în acest scop, a anunţat, joi, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu.

"Testăm soluţii noi pentru un Cişmigiu curat. După ani de zile de când problema mizeriei lăsată de păsări în Cişmigiu a rămas fără rezolvare, testăm soluţii pentru a alunga păsările din parc.

În cadrul studiului 'Ciorile din Grădina Cişmigiu. Vecini cu aripi', proiect câştigător în cadrul secţiunii de bugetare participativă, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a desfăşurat o acţiune cu caracter experimental. Vrem să verificăm eficienţa metodelor de izgonire a păsărilor care murdăresc aleile, băncile şi locurile de joacă cu ajutorul păsărilor de pradă dresate special în acest scop.

Vreau să mă asigur că oamenii îşi pot petrece timpul liber într-un parc civilizat, în care să se poată bucura şi de natură, dar şi de curăţenia pe care o aşteaptă", a transmis viceprimarul pe contul său de Facebook.

Costul total al proiectului este de 500 000 de RON, inclusiv TVA, potrivit Primăriei Capitalei.

”Deși, în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea sunt insuficiente și costisitoare. Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina găinațului, iar mulți dintre iubitorii Cișmigiului vor să scape (cu orice preț) de aceste păsări. Frustrarea îi face pe unii oameni să ceară împușcarea păsărilor sau tăierea arborii înalți din parc (...)

Prezența stolului de ciori între lunile iunie-noiembrie face inutilă orice discuție legată de reabilitarea generală a Grădinii Cișmigiu. Până la rezolvarea acestei probleme, orice efort de a reda strălucire Grădinii Cișmigiu va fi acoperit în găinaț, timp de cel puțin 6 luni din an. Arborii bătrâni, pe care ciorile înnoptează, au început să se usuce”, se arată în argumentația proiectului publicat de Primăria Capitalei, care precizează și acțiunile necesare pentru implementare:

”1. Stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat decătre biologi experți în ornitologie.

2. Stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu (pe baza studiului realizat în faza 1), care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv și respectuos față de natură.

3. Implementarea măsurilor propuse pentru a reduce prezența stolului de ciori în Cișmigiu și monitorizarea eficienței acestora”.